• Nieuws / blog
  • Vanaf 1 juli 2024 wijzigen de vereisten voor elektrische voertuigen boven 3500kg

Vanaf 1 juli 2024 wijzigen de vereisten voor elektrische voertuigen boven 3500kg

Tot voor kort was er een uitzondering voor elektrische bussen en laadvoertuigen binnen deze gewichtsklasse. Let op: vanaf 1 juli 2024 vervalt deze uitzondering. Als je een elektrisch voertuig bestuurt met een leeggewicht + laadvermogen tussen 3500 kg en 4250 kg, is een C1-rijbewijs vereist.

Verandering in regelgeving

Eerder was er tijdelijk een ontheffing voor bestuurders met een B-rijbewijs, maar de overheid heeft besloten deze ontheffing per 1 juli 2024 in te trekken. Hierdoor moeten bestuurders van dit type voertuig nu minimaal in het bezit zijn van een C1-rijbewijs. Formeel zou een beroepsmatige bestuurder van een vrachtwagen ook zijn code95 moeten behalen. Of de wetgeving hierop een uitzondering gaat maken is momenteel nog niet bekend.

Ondanks deze verandering staat Smits opleidingen klaar om deze groep chauffeurs zo goed mogelijk te ondersteunen bij het behalen van het C1-rijbewijs. Wij bieden een landelijke dekking en streven ernaar om de overgang voor chauffeurs soepel te laten verlopen. Neem contact met ons op voor meer informatie en om jouw chauffeurs snel en efficiënt van het benodigde rijbewijs te voorzien.

Voordelen

Het behalen van een rijbewijs C1 gaat verder dan alleen kostenbesparingen voor jezelf of het bedrijf. Het voorziet chauffeurs van diepgaandere kennis over voertuigtechnologie en verbetert hun theoretische achtergrond. De praktijkopleiding legt sterk de nadruk op veilig deelnemen aan het verkeer met een zwaarder voertuig, waarbij het anticiperen op diverse situaties centraal staat. Een grondige C1-opleiding draagt bij aan het verminderen van verkeersongevallen en schades.

Onze ervaren opleiders in transport gebruiken voertuigen van vergelijkbare omvang, waardoor de training naadloos aansluit op de praktijk.