Vrachtwagenrijbewijs met vrijstelling

 • 4 weken
 • vanaf 2.190,00 (excl. btw)
Voordelen van Smits
 • Lessen op moderne voertuigen (Euro 6)
 • Theorieles overdag of ’s avonds in Oss, Tiel, Nijmegen of Arnhem
 • Slagingspercentage van meer dan 90%
vanaf € 2.190,00 excl. BTW

Meer informatie vrachtwagenrijbewijs met vrijstelling

Er zijn een aantal uitzonderingen waarbij het niet nodig is om Code 95 op je rijbewijs te hebben bij het besturen van een vrachtwagen. Deze punten zijn door de Inspectie Leefomgeving en Transport vastgesteld. Je krijgt vrijstelling in de volgende gevallen:

 • Je bestuurt een voertuig dat volgens het kentekenbewijs maximaal 45 km/uur mag rijden.
 • Je bestuurt een voertuig dat in dienst is van de strijdkrachten, de burgerbescherming, de brandweer, diensten verantwoordelijk voor de handhaving van de openbare orde of medische noodvervoersdiensten. Het vervoer is onderdeel van de opdrachten die deze diensten uitvoeren.
 • Je bestuurt een voertuig dat op de weg wordt getest voor technische verbeteringen, reparatie of onderhoud. Hierbij worden er geen goederen of personen vervoert als dit niet nodig is voor de testrit. Nieuwe en omgebouwde voertuigen mogen nog niet in het verkeer zijn gebracht.
 • Je bestuurt een voertuig dat je naar of van een onderhoudscentrum rijdt. (Hier gelden bepaalde voorwaarden)
 • Je bestuurt een voertuig bij noodtoestanden, reddingsoperaties, humanitaire hulp of gladheidbestrijding. (Hier gelden bepaalde voorwaarden)
 • Je vervoert of bestuurt materieel, uitrusting of machines die je voor je werk nodig hebt. Denk hierbij aan betonwagens of mobiele (hijs)kranen, foodtrucks, servicetrucks voor reparaties of onderhoud op locatie, het vervoeren van circus- of kermismateriaal. Ook voertuigen die de publieke ruimte voorzien van onderhoud zijn ook uitgesloten, denk hierbij aan servicewagens, truckhoogwerkers, veegwagens of kolkwagens. Er geldt bij deze uitzondering dat het rijden met deze voertuigen niet jouw voornaamste activiteit is.

We raden het aan om goed uit te zoeken of er wel of geen Code 95 nodig is op je rijbewijs. Alle voorwaarden vind je op de www.ilent.nl.

 

Theorie vrachtwagen
De theorie opleiding voor het vrachtwagenrijbewijs met vrijstelling is aanzienlijk korter dan de beroepsmatige opleiding. Je hebt namelijk één module theorie in plaats van drie. In Module 1 van de vrachtwagentheorie (RVM1) wordt de basis behandeld, met onderwerpen omtrent verkeer, techniek, lading en de wetgeving. Om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de theorie examens, kun je kiezen uit twee opleidingsvarianten. In eigen tempo studeren met ons zelfstudiepakket met e-learningmodule of snel en intensief met klassikaal theorieles. Klassikaal theorieles kan je volgen overdag of in de avond na het werk. Jouw keuze bepaalt de duur van de opleiding. Lees meer over de theorie >>

Praktijk vrachtwagen
Voor de praktijkopleiding dien je in het bezit te zijn van het theoriecertificaat en een geldig rijbewijs B. Er zijn verschillende varianten voor de praktijkopleiding. Zo is er voor de beginner als voor degene die al wat meer ervaring heeft een passend pakket. De praktijkopleiding kun je aanschaffen in een pakket van 14, 20, 26 of 32 uur. Onze ervaren instructeurs zorgen er niet alleen voor dat je het praktijkexamen haalt, maar ook ná het examen iedere dag veilig thuiskomt. Lees meer over de praktijk >>

Opstaplocaties
Naast onze opleidingslocaties in Nijmegen, Arnhem, Tiel en Oss voor het volgen van de theorie opleiding, kun je in overleg op verschillende locaties in Nederland opstappen om onze praktijklessen te volgen. Dit heeft als voordeel voor bedrijven dat we medewerkers vanuit meerdere bedrijfslocaties kunnen opleiden en zo heb je één opleider als aanspreekpunt. Bekijk de locaties >>

Nog vragen of wil je graag persoonlijk advies?
Wij begrijpen erg goed als je graag iemand persoonlijk vragen wil stellen. Laat eenvoudig je naam en mailadres of telefoonnummer achter. Wij nemen binnen 48 uur persoonlijk contact met je op.

Theorie vrachtwagenrijbewijs (C)

Er zijn twee verschillende opleidingsvarianten om je voor te bereiden op de theorie. Alle varianten zijn inclusief het theorie examen RVM1, die wij voor je inplannen bij het CBR.

Leren in eigen tempo? Dan is zelfstudie met e-learningmodule wellicht wat voor jou. Met het digiboek heb je beschikking tot alle theorie én aanvullende 3D animaties en video’s. Daarnaast beschikt de e-learningmodule over 21 uur online examentraining.

Wil je snel je theorie halen met de grootste kans van slagen? Dan kies je voor klassikaal theorieles. Onze vakkundige docenten zorgen voor een optimale klassikale begeleiding. Starten kan binnen twee weken!
 
Studiebelasting
De totale studiebelasting voor RVM1 (cursus, examen en thuisstudie) is afhankelijk van het niveau van de leerling, maar zal ergens tussen 35 en 45 uur liggen ongeacht welke vorm van studie gekozen wordt.

Praktijk vrachtwagenrijbewijs (C)

De praktijk Rijopleiding C kan in hele dagen worden afgerond of de uren kunnen worden verspreid over meerdere dagen, afhankelijk van jouw voorkeur. De praktijkopleiding kun je aanschaffen in een pakket van 14, 20, 26 of 32 uur. Zo is er voor de beginner als voor degene die al wat meer ervaring heeft een passend pakket. Mocht blijken dat er meer praktijklesuren nodig zijn dan in het voordeelpakket, dan kunnen deze altijd worden bijgekocht.

Bekijk ons aanbod voor de verschillende mogelijkheden in complete pakketten of losse praktijkpakketten.

Studiebelasting

Bij praktijkopleidingen is er geen sprake van een extra thuisstudiebelasting. De studiebelasting betreft dan het aantal praktijklessen en het examen.

Hoeveel lessen heb ik nodig voor het behalen van mijn vrachtwagenrijbewijs?

Om te weten hoeveel lessen je (waarschijnlijk) nodig hebt voor het vrachtwagenrijbewijs, is het mogelijk om een adviesles te volgen. Tijdens deze les kan een kandidaat zijn eerste ervaring opdoen met het rijden op een vrachtwagen en geeft de instructeur een gedegen advies over het aantal lesuren dat nodig is. Zo kunnen we direct aangeven welk praktijkvoordeelpakket het beste past. De adviesles duurt twee uur.

Wat houdt het vrachtwagenrijbewijs in?

Om het vrachtwagenrijbewijs te behalen moet er examen worden gedaan in verschillende onderdelen.

 • Theorievakken RVM1, VM2 en VM3.
  Praktijkexamen
 • RVM1 is de basismodule, met regels over het juiste gedrag in het verkeer en de basiskennis van voertuigtechniek. Ook komen de onderwerpen veilig lading vervoeren en administratieve verplichtingen aan bod. Na het afronden van RVM1 met een examen ga je verder met de modules 2 en 3, die dieper ingaan op de lesstof voor beroepschauffeurs. In module 2 (VM2) wordt de kennis, techniek en het optimaal gebruik van een voertuig behandeld. Daarbij komt ook het onderwerp lading en het lading zekeren aan bod. Module 3 (VM3) draait om een verdieping van de administratie van een voertuig. Denk hierbij aan de Arbeidstijdenwet, digitale tachograaf en wetgeving. Beide modules worden afgesloten met een theorie examen.
 • Ons advies is eerst de theorie te halen voordat je start met de praktijklessen. Voor de praktijklessen zijn er verschillende varianten. Zo is er zowel voor de beginner als voor degene die al wat meer ervaring heeft een passend pakket. Binnen enkele praktijklesdagen kun je je rijbewijs al op zak hebben!

Hoe kan ik beroepsmatig gaan rijden met de vrachtwagen?

Wil je beroepsmatig met een vrachtauto gaan rijden? Dan komen er aanvullende onderdelen bij om je vakbekwaamheid code 95 te behalen. Op het rijbewijs wordt de code aangeduid met een einddatum en deze is vijf jaar geldig. Om beroepsmatig te kunnen blijven rijden, moet je iedere 5 jaar 35 uur aan nascholing volgen. Ook hiervoor kan je bij Smits Opleidingen terecht. Alleen als je voor privé doeleinden goederen vervoert en daarbij niet meer dan 12 uur per week rijdt, dan voldoet de reguliere C1 vrachtwagenopleiding zonder code 95. Het gaat hier nadrukkelijk om niet-commercieel vervoer.

 

Aanvullende theoriemodules voor code 95:
Iedere chauffeur die het C rijbewijs wil behalen start de theorie met module 1 (RVM1). Wanneer deze is afgerond met een examen, gaat de de theorie verder met module 2 (VM2) en module 3 (VM3).

 

Aanvullende praktijkonderdelen voor code 95:
Om beroepschauffeur te worden voor de vrachtwagen, moet je naast de reguliere praktijklessen, twee toetsen afleggen: de Praktische toets en de Toets besloten terrein. De Praktische toets behandelt onderwerpen als lading, criminaliteit, fysieke risico’s en noodsituaties. Bij de Toets besloten terrein word je onder andere getoetst op voertuigcontrole en manoeuvreren.

Waarom heb ik een gezondheidsverklaring nodig?

De rijksoverheid stelt dat je moet kunnen aantonen dat je voldoende gezond bent om veilig en zelfstandig de vrachtwagen te kunnen besturen. Daarvoor dien je medisch gekeurd te worden door een gecertificeerde Arbo arts. Dit is het eerste wat je dient te regelen als je start met de opleiding. Ga naar goedkopekeuringen.nl en regel direct je keuring.

Hoe ziet de klassikale theorieles eruit?

Wil je de grootste kans hebben om te slagen? Dan is klassikale theorieles de beste keuze. De opleiding kan in de avond en overdag worden gevolgd, zélfs een combinatie hiervan is mogelijk.

 

De avondopleiding wordt in online gegeven door onze docent via Zoom, zodat je bijvoorbeeld na werk- of schooltijd de vrachtwagentheorie kunt behalen. In 12 avonden worden de drie modules voor de vrachtwagentheorie (RVM1, VM2 en VM3)  behandeld. Tijdens deze klassikale online theorieles is er de mogelijkheid om vragen te stellen aan de docent.

 

De dagopleiding vindt plaats in Oss, Nijmegen, Tiel of Arnhem en neemt 6 dagen in beslag. Ook bij deze opleidingsvariant wordt alle vrachtwagentheorie (RVM1, VM2 en VM3) behandeld.

Hoe ziet het zelfstudiepakket eruit?

Het zelfstudiepakket is ideaal als je in jouw eigen tempo wilt studeren of het studeren op de computer prefereert boven een lesboek. Het pakket voor de beroepschauffeur bevat een e-learningsmodule met digiboek die alle theoriemodules behandelt (RVM1, VM2 en VM3). Deze module wordt ondersteund met video’s, 3D animaties en examentrainingen om de stof nog beter tot de verbeelding te laten spreken. De theorie wordt getoetst met 3 CBR examens, deze zijn bij het pakket inbegrepen en vragen wij voor je aan.

 

Het zelfstudiepakket voor chauffeurs met vrijstelling van code 95 bevat enkel module 1 van de lesstof (RVM1), inclusief digiboek met video’s, 3D animaties en online examentraining. In het pakket is 1 CBR theorie examen inbegrepen.

Opstap- en examenlocaties

Smits Opleidingen is een professionele opleider voor het vrachtwagenrijbewijs (C).