• Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Hier vind je onze meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder op weg.

Scooter

Als ik een alles-in-één pakket neem in bijvoorbeeld ‘s-Hertogenbosch, zijn zowel de theorie als de praktijk dan in ‘s-Hertogenbosch? (Geldt voor alle locaties voor de scooter)

Nee, wanneer jij start met het alles-in-één pakket in ‘s-Hertogenbosch (met de theoriecursus) en je slaagt voor het theorie-examen, mag je zelf kiezen op welke locatie het praktijkgedeelte plaats gaat vinden. Neem dus na het slagen van de theorie contact met ons op, zodat we het praktijkgedeelte in overleg kunnen inplannen. De mogelijke praktijklocaties zijn: Oss, Uden, ‘s-Hertogenbosch, Tiel, Nijmegen, Arnhem en Eindhoven.

Hoe lang blijft de theorie geldig?

De theorie blijft 1,5 jaar geldig.

Hoe oud moet je zijn om het praktijkgedeelte te doen? (Lessen en examen)

Hiervoor moet je 16 jaar oud zijn.

Hoe oud moet je zijn om het theorie-examen af te leggen?

Hiervoor moet je 15,5 jaar oud zijn.

Hoe vraag ik mijn theorie-examen aan?

 1. 1. Ga naar Mijn CBR en log in met jouw DigiD inloggegevens.
  2. Klik op de knop ‘Examen reserveren’ en kies vervolgens voor ‘Theorie-examen bromfiets’.
  3. Volg de instructies op het scherm.
  4. Kies voor welk voertuig je examen wil doen, in welke taal, waar en wanneer.
  5. Wanneer je alle gegevens hebt ingevuld, betaal je voor het bromfiets theorie-examen direct gemakkelijk en snel via iDeal.
  6. Via je e-mail krijg je vervolgens een bevestiging van het reserveren van het theorie-examen.
  7. Handig! Noteer de datum van je theorie-examen in je (online) agenda of telefoon, zodat je het niet vergeet.
  8. Op Mijn CBR kun je terugzien welke reservering je hebt gemaakt.

Is het theorie-examen inbegrepen in het alles-in-één pakket?

Nee, het theorie-examen is niet inbegrepen in het alles-in-één pakket. Het theorie-examen vraag je zelf aan op de website van het CBR.

Kan de helm uit het pakket gehaald worden?

Nee, de helm zit gratis in het pakket. Deze eigen nieuwe helm kun je gebruiken tijdens je praktijklessen en examen. En na het behalen van je scooterrijbewijs adviseren wij om de helm te blijven gebruiken met rijden op de scooter. Zo ben je veilig op weg.

Kan ik het praktijkgedeelte nog annuleren / verzetten?

Zodra het praktijkexamen van de scooter geboekt is, kan dit examen door het CBR niet meer verzet worden. Je bent altijd het volledige examengeld verschuldigd. Bij hoge uitzondering kan het CBR het praktijkexamen restitueren onder uitdrukkelijke voorwaarden en alleen bij overhandigen van een rouwkaart van directe familie, of een doktersverklaring.

 

Mag je zonder behaald theorie-examen al praktijklessen volgen?

Nee, je moet eerst het theorie-examen behaald hebben, voordat je op de openbare weg mag lessen. Je mag bij Smits Opleidingen wel een kennismakingsles volgen, want deze vindt plaats op een afgesloten terrein.

Wanneer ontvang ik het theorieboek en de online oefenvragen?

Wanneer je het pakket via de webshop hebt gekocht, ontvang je de leermiddelen binnen 2 werkdagen.

Wanneer ontvang ik mijn scooterhelm?

Zodra je een scooterpakket bij ons hebt besteld waar een helm in zit, wordt de scooterhelm z.s.m. naar je huisadres verzonden. De scooterhelm versturen wij met De Postbode. Via de Postbode ontvang je een e-mail met een track en trace-code. Met deze code kun jij je helm volgen en weet je precies wanneer jij de helm ontvangt.

Zit er een herexamen (praktijk) in het alles-in-één pakket?

Nee, er zit geen herexamen in het alles-in-één pakket. Wij hebben hiervoor een apart herexamen pakket, wat los te koop is.

Motor

Hoe lang blijft de theorie geldig?

De theorie voor de motor blijft 1,5 jaar geldig.

Hoe lang duurt één praktijkles op de motor?

Onze praktijklessen worden in blokken van 1,5 tot 4 uur gepland. Zo doorloop je snel alle lessen om op examen te gaan. Bij alle lessen start je vanuit onze locatie Oss.

Hoe vraag ik mijn theorie-examen aan?

 1. 1. Ga naar Mijn CBR en log in met jouw DigiD inloggegevens.
  2. Klik op de knop ‘Examen reserveren’ en kies vervolgens voor ‘Theorie-examen motor’.
  3. Volg de instructies op het scherm.
  4. Kies voor welk voertuig je examen wil doen, in welke taal, waar en wanneer.
  5. Wanneer je alle gegevens hebt ingevuld, betaal je voor het motor theorie-examen direct gemakkelijk en snel via iDeal.
  6. Via je e-mail krijg je vervolgens een bevestiging van het reserveren van het theorie-examen.
  7. Handig! Noteer de datum van je theorie-examen in je (online) agenda of telefoon, zodat je het niet vergeet.
  8. Op Mijn CBR kun je terugzien welke reservering je gemaakt hebt.

Is het theorie-examen inbegrepen in het starterspakket?

Nee, het theorie-examen is niet inbegrepen in het starterspakket. Deze vraag je zelf aan op de website van het CBR. Hoe dat in zijn werk gaat? Dat lees je bij de vraag ‘Hoe vraag ik mijn theorie-examen aan?’

Kan ik een spoedopleiding volgen?

Op dit moment is het niet mogelijk om een spoedopleiding te volgen.

Waar staat A1, A2, A, code 80 voor?

Je kunt je motorrijbewijs halen vanaf de leeftijd van 18 jaar. Echter zijn er wel verschillen tussen de motoren (A1, A2, A) die je op bepaalde leeftijden mag besturen. Smits Opleidingen beschikt over al deze 3 typen motoren: een lichte motor (A1), een middelzware motor (A2) en een zware motor (A).

 

De minimum leeftijd om examen te doen voor categorie A is 21 jaar. Voor categorie A2 is dit 20 jaar. Behaal je het A-rijbewijs vóór je 24e? Dan krijg je code 80 op het motorrijbewijs. Hiermee mag je een A1 en A2 motor besturen. Code 80 vervalt twee jaar na het behalen van het rijbewijs, of wanneer je 24 wordt. Met het vervallen van deze code mag je op aan zware motor (A) rijden. Hier hoef je geen extra examen meer voor te doen. Een A1 motor mag je besturen vanaf je 18e, maar wanneer je een zwaardere motor wilt besturen, moet er opnieuw een examen worden afgelegd.

Waar vindt de motoropleiding plaats?

De opleiding (rijlessen) wordt gegeven vanuit onze locatie in Oss.

Wanneer vindt de theoriecursus plaats?

Bij aanschaf van de theorie-opleiding ontvang je binnen 2 werkdagen via de mail alle cursusdata. In verband met Covid-19 worden de lessen online verzorgd.

Wat als ik minder lesuren nodig blijk te hebben dan zijn gepland en reeds zijn betaald?

Te veel betaalde lesuren storten we terug na het afronden van de opleiding.

Wat is het verschil tussen het AVB- en AVD-examen?

Om veilig de weg op te gaan moet je zowel een AVB als een AVD praktijkexamen afleggen. Het AVB examen gaat om voertuigbeheersing en AVD betreft deelname aan het verkeer op de openbare weg.

Wat voor motorrijbewijs met 18 jaar?

Je kunt starten met lessen als je 17 jaar bent en theorie-examen doen. Vanaf 18 jaar mag je praktijkexamen doen op een lichte motor (maximaal 11 kW). Je ontvangt dan het motorrijbewijs A1. Wanneer je op een middelzware motor (tot 35 KW) wilt rijden, dan moet je na 2 jaar opnieuw praktijkexamen doen. Na het behalen van het examen ontvang je het rijbewijs A2. Vanaf 22 jaar mag je rijexamen doen voor een zware motor (vanaf 35 kW) en ontvang je het rijbewijs A.

Wat voor motorrijbewijs met 19 jaar?

Vanaf 18 jaar mag je praktijkexamen doen op een lichte motor (maximaal 11 kW). Je ontvangt dan het motorrijbewijs A1. Wanneer je op een middelzware motor (tot 35 kW) wilt rijden, dan moet je na 2 jaar opnieuw praktijkexamen doen. Na het behalen van het examen ontvang je het rijbewijs A2. Vanaf 22 jaar mag je rijexamen doen voor een zware motor (vanaf 35 kW) en ontvang je het rijbewijs A. Op het moment dat je 19 jaar bent en bijna 20 wordt kun je overwegen direct het rijbewijs A2 te behalen.

Wat voor motorrijbewijs met 20 jaar?

Vanaf 20 jaar mag je praktijkexamen doen op een middelzware motor (tot 35 kW). Je ontvangt dan het motorrijbewijs A2. Wanneer je op een zware motor (vanaf 35 kW) wilt rijden, dan moet je na 2 jaar opnieuw praktijkexamen doen. Na het behalen van het examen ontvang je het rijbewijs A. Als je bijna 21 jaar bent kun je overwegen het motorrijbewijs A mét code 80 te behalen.

Wat voor motorrijbewijs met 21 jaar?

Vanaf 21 jaar mag je praktijkexamen doen op een zware motor (vanaf 35 kW). Je ontvang dan het motorrijbewijs A mét code 80. Dit betekent dat je de eerste 2 jaar alleen op een zware motor mag rijden met 3 wielen. Na 2 jaar vervalt automatisch code 80, mag je op alle zware motoren rijden en bezit je rijbewijs A.

Wat voor motorrijbewijs met 22 jaar?

Je mag praktijkexamen doen op een zware motor (vanaf 35 kW). Je ontvang dan het motorrijbewijs A mét code 80. Dit betekent dat je de eerste 2 jaar alleen op een zware motor mag rijden met 3 wielen. Na 2 jaar vervalt automatisch code 80, mag je op alle zware motoren rijden en bezit je rijbewijs A.

Wat voor motorrijbewijs met 23 jaar?

Je mag praktijkexamen doen op een zware motor (vanaf 35 kW). Je ontvang dan het motorrijbewijs A mét code 80. Dit betekent dat je de eerste jaar alleen op een zware motor mag rijden met 3 wielen. Na 1 jaar (totdat je 24 jaar bent) vervalt automatisch code 80, mag je op alle zware motoren rijden en bezit je rijbewijs A.

Wat voor motorrijbewijs met 24 jaar of ouder?

Je mag praktijkexamen doen op een zware motor (vanaf 35 kW). Je ontvang dan het motorrijbewijs A. Dit betekent dat je op alle zware motoren mag rijden.

Zitten er herexamens (praktijk) inbegrepen in het starterspakket?

Nee, er zitten geen herexamens in het starterspakket. Je betaalt in het geval van een herexamen een los examen.

Auto

Hoe lang blijft de theorie geldig?

De theorie blijft 1,5 jaar geldig.

Hoe lang duurt één rijles?

Eén rijles duurt 60 minuten. Je lest meestal in blokken van 1,5 uur.

Hoe moet ik een theorie-examen aanvragen bij het CBR?

 1. 1. Ga naar Mijn CBR en log in met jouw DigiD inloggegevens.
  2. Klik op de knop ‘Examen reserveren’ en kies vervolgens voor ‘Theorie-examen auto’.
  3. Volg de instructies op het scherm.
  4. Kies voor welk voertuig je examen wil doen, in welke taal, waar en wanneer.
  5. Als je alle gegevens ingevuld hebt, betaal je voor het auto theorie-examen direct gemakkelijk en snel via iDeal.
  6. Via je e-mail krijg je vervolgens een bevestiging.
  7. Handig! Noteer de datum van je auto theorie-examen in je (online) agenda of telefoon, zodat je je theorie-examen niet vergeet.
  8. Op Mijn CBR kun je terug zien welke reservering je hebt gemaakt.

Hoe oud moet ik zijn om te starten met rijlessen voor de auto?

Wil jij ook zo graag je autorijbewijs halen vóór je 18e? Dankzij 2toDrive kun je al zodra je 16,5 jaar bent beginnen met rijlessen. Heb je je rijexamen gehaald? Dan mag je tot je 18e verjaardag de weg op onder begeleiding van een zelfgekozen coach. Wachten met lessen tot je 18 bent hoeft dus niet meer. Vanaf de dag dat je 17 bent geworden mag je op rijexamen!

Hoe oud moet je zijn om het praktijkgedeelte te doen (de rijlessen)?

Zodra je 16,5 jaar oud bent kun je beginnen met rijlessen. Vanaf de dag dat je 17 jaar geworden bent, mag je op praktijkexamen.

Hoe oud moet je zijn om het theorie-examen af te leggen?

Je moet 16 jaar oud zijn.

Hoeveel rijlessen heb ik nodig?

Wil je eens ervaren hoe het is om zelf in een auto te rijden? Dat kan met onze kennismakingsles van 1,5 uur. Maak kennis met de rijinstructeur en onze aanpak voor het behalen van jouw rijbewijs.

Kan ik een spoedopleiding volgen?

Het is mogelijk om te kiezen voor een spoedopleiding. Hierbij les je in blokken van vier uur op doordeweekse dagen. Door deze intensieve manier van lessen is de kans op slagen de eerste keer groter. En zo kan je je autorijbewijs al in 10 dagen op zak hebben! Bovendien kost het volgen van een spoedopleiding je niets extra. Wel is het van belang om ruim van tevoren de spoedopleiding te plannen. Bij het CBR duurt het aanvragen van een praktijkexamen sowieso gemiddeld 6 weken.

Kan ik een tussentijdse toets / praktijkexamen nog annuleren / verzetten?

Zodra de tussentijdse toets of het praktijkexamen van de auto geboekt is, kan dit door het CBR niet meer verzet worden. Je bent altijd het volledige examengeld verschuldigd. Bij hoge uitzondering kan het CBR het praktijkexamen restitueren onder uitdrukkelijke voorwaarden en alleen bij overhandigen van een rouwkaart van directe familie of een doktersverklaring.

Mag je zonder theorie al praktijklessen volgen?

Ja, dit mag. Wij adviseren wel om de theorie z.s.m. te halen.

Wanneer ontvang ik het theorieboek en de online oefenvragen?

Na betaling van het pakket (of de eerste termijn) worden de leermiddelen opgestuurd.

Zit het theorie-examen ook in de voordeelpakketten?

Nee, het theorie-examen zit niet in de voordeelpakketten. Deze vraag je zelf aan op de website van het CBR. Hoe je dit doet, zie je bij de volgende vraag.

Aanhanger

Heb ik een bewijs nodig om het aanhangerrijbewijs bij de gemeente op te halen?

Nee, dit wordt automatisch digitaal geregistreerd. Je kunt de dag na het behalen van je examen het rijbewijs aanvragen.

Moet ik een gezondheidsverklaring aanvragen voor het BE-rijbewijs?

Ja, direct! Voordat we een datum voor de opleiding en het examen kunnen inplannen, moet er eerst een gezondheidsverklaring door jou zelf worden aangevraagd via de website van het CBR. De kosten hiervan bedragen €41,50. Aanvragen kan hier!

Moet je ook een theorie-examen afleggen voor het BE-rijbewijs?

Nee, alleen een praktijkexamen. Ter voorbereiding sturen we je wel een document. Tijdens het praktijkexamen stelt de examinator enkele theorievragen die je dient te weten. De theorievragen worden tijdens de opleiding behandeld.

Wanneer heb ik een BE-rijbewijs nodig?

Je hebt een aanhangerrijbewijs nodig wanneer de aanhanger of oplegger zwaarder is dan 750kg met een maximum gewicht (toegestane maximum massa) van maximaal 3500 kg van de aanhanger of oplegger. Onder bepaalde voorwaarden mag je een aanhanger of oplegger trekken van meer dan 3.500 kg (lege gewicht + laadvermogen).

Wat moet ik meenemen tijdens de opleiding en het examen?

Een geldig autorijbewijs (B), een oproepkaart van het CBR en je eigen lunchpakket.

Welke BE-opleiding moet ik kiezen?

We bieden 3 verschillende opleidingen aan voor het aanhangerrijbewijs:

 • Supertalentopleiding: je hebt veel talent en rijervaring met een aanhanger.
 • Talentopleiding: je hebt al ervaring met het rijden met een aanhanger.
 • 2-Daagse opleiding: reguliere opleiding, je hebt geen ervaring met het rijden met een aanhanger.

Camper

Wat houdt het camperrijbewijs in?

Het camperrijbewijs, oftewel het C1 rijbewijs, is geschikt voor het besturen van een camper of kleine vrachtwagen met een totaalgewicht van 3.500 kg tot een toegestane maximum massa van 7.500 kg.

Welke theorievakken zijn er voor het camperrijbewijs?

Wanneer je het camperrijbewijs (C1) wil halen, dien je twee theorievakken af te ronden: RV1 light en R2C.

 

RV1 light behandelt gedragsregels, de werking van voertuigtechniek en verkeerswetgeving. Bij het R2C examen krijg je vragen over veiligheids- en milieuaspecten en komen de onderwerpen Arbeidstijdenwet, het Arbeidstijdenbesluit vervoer en vervoerswetgeving aan bod. Wij adviseren je om eerst de theorie te halen voordat je start met de praktijklessen.

Kleine vrachtwagen

Waar bestaat de theorie uit?

Voor de theorie van het kleine vrachtwagenrijbewijs moet je twee theorie-examens succesvol afronden, namelijk RV1 light en R2C. RV1 light behandelt gedragsregels, verkeerswetgeving en functie en werking van de voertuigtechniek. Bij het R2C examen krijg je vragen over veiligheids- en milieuaspecten en komen relevante bepalingen van de Arbeidstijdenwet, het Arbeidstijdenbesluit vervoer en de vervoerswetgeving aan bod.

Waar heb ik het C1-rijbewijs voor nodig?

Het rijbewijs is geschikt voor het besturen van een kleine vrachtwagen of een camper met een totaal gewicht tussen 3.500 kg en 7.500 kg. Met onze snelle en compacte opleiding haal je het C1 rijbewijs in 1, 2 of 3 dagen. Welke opleiding het beste bij je past is afhankelijk van jouw ervaring met het rijden van een lichte vrachtwagen.

Wat zijn de aanvullende onderdelen code 95?

Wil je beroepsmatig met het C1 voertuig gaan rijden? Dan komen er aanvullende onderdelen bij om je vakbekwaamheid code 95 te behalen.

 • V3C (Cases goederenvervoer): 1 dag
  Praktische toets
  Toets besloten terreinOp het rijbewijs wordt de code aangeduid met een einddatum en deze is vijf jaar geldig. Om beroepsmatig te kunnen blijven rijden, zal u iedere 5 jaar 35 uur aan nascholing moeten volgen. Ook hiervoor kan u bij Smits Opleidingen terecht. De studiebelasting voor het vak V3C bedraagt 12 uur en is inclusief les, thuisstudie en examen. Voor de praktijkonderdelen is geen thuisstudie noodzakelijk. Alleen als u voor privé doeleinden goederen vervoert en daarbij niet meer dan 12 uur per week rijdt, dan voldoet de reguliere C1 vrachtwagenopleiding zonder code 95. Het gaat hier nadrukkelijk om niet-commercieel vervoer.

Kosten: € 699,- excl. BTW* (Voor het totaalbedrag van de opleiding mét code 95 tel je de € 699,- op bij de kosten van de theorie opleiding en praktijkopleiding van jouw keuze.)

*Voor alle prijzen geldt 0 % BTW voor particulieren.

Vrachtwagen

Hoe ziet de klassikale theorieles eruit?

Wil je de grootste kans hebben om te slagen? Dan is klassikale theorieles de beste keuze. De theorie opleiding kan in de avond en overdag worden gevolgd, zélfs een combinatie hiervan is mogelijk. Ook is te combineren in opleidingslocaties, bijvoorbeeld de RV1 dagopleiding in Oss en de V2C avondopleiding in Nijmegen. Net wat het beste in jouw planning schikt.

Hoe kan ik beroepsmatig gaan rijden met de vrachtwagen?

Wil je beroepsmatig met de vrachtwagen gaan rijden? Dan komen er 3 aanvullende onderdelen bij om het vakbekwaamheid Code 95 te behalen:

 • Theorievak V3C (Cases Goederenadministratie)
  Praktische toets (belading van de vrachtwagen)
  Toets besloten terrein (manoeuvreren met de vrachtwagen)
  Aanvullende kosten € 859,- excl. BTW*
 • Theorievak V3C
  Het theorievak V3C richt zich op het toepassen van kennis en dit wordt getoetst aan de hand van 3 cases die te maken hebben met goederenvervoer. Bij de toetsen gaat het hoofdzakelijk om het laden en lossen, voertuigcontrole en manoeuvreren met de vrachtwagen.De studiebelasting voor het vak V3C bedraagt 12 uur en is inclusief les, thuisstudie en examen. Voor de praktijkonderdelen is geen thuisstudie noodzakelijk.Praktische Toets
  Tijdens deze toets is er vooral aandacht voor het veilig werken met een laadklep, laden/lossen/vastzetten van lading, voorkomen van criminaliteit en illegaliteit, voorkomen van fysieke risico’s, invullen van een Europees schadeformulier en maatregelen bij een noodsituatie.

  Toets Besloten Terrein
  Tijdens de toets besloten terrein zal je worden getoetst op het gebied van voertuig controle en manoeuvreren. Zoals de naam al aangeeft vindt dit plaats op een afgesloten terrein.

Hoe ziet het zelfstudiepakket eruit?

Het zelfstudiepakket is ideaal als je in jouw eigen tempo wilt studeren of het studeren op de computer prefereert boven een lesboek. Het pakket bevat namelijk naast de boeken Verkeer, Techniek en Administratie Goederenvervoer, ook een e-learningmodule. Deze module wordt ondersteund met video, animaties, foto’s, tekeningen en examentrainingen om de stof nog beter tot de verbeelding te laten spreken. Om de geleerde stof te oefenen beschikken de boeken elk over 8 proefexamens opgesteld volgens CBR norm. Het aanvragen van de twee examens bij het CBR regelen wij voor jou.

Hoe ziet het zelfstudiepakket met 2 klassikale examentrainingsdagen eruit?

Het zelfstudiepakket met examentrainingsdagen heeft dezelfde voordelen als het zelfstudiepakket, maar biedt ook de kans de examens RV1 en V2C klassikaal te oefenen, vragen te stellen en indien gewenst kort bepaalde onderdelen te bespreken.
Juist geschikt voor mensen die slechts een beperkt aantal dagen vrij kunnen krijgen, maar wel enige klassikale ondersteuning nodig hebben. De examentrainingsdagen worden gegeven op onze locaties in Oss, Arnhem, Tiel of Nijmegen.

Hoeveel lessen heb ik nodig voor het behalen van mijn vrachtwagenrijbewijs?

Om te weten hoeveel lessen je (waarschijnlijk) nodig hebt voor het vrachtwagenrijbewijs, is het mogelijk om een adviesles te volgen. Tijdens deze les kan een kandidaat zijn eerste ervaring opdoen met het rijden op een vrachtwagen en geeft de instructeur een gedegen advies over het aantal lesuren dat nodig is. Zo kunnen we direct aangeven welk praktijkvoordeelpakket het beste past. De adviesles duurt twee uur.

Waarom heb ik een gezondheidsverklaring nodig?

De rijksoverheid stelt dat je moet kunnen aantonen dat je voldoende gezond bent om veilig en zelfstandig de vrachtwagen te kunnen besturen. Daarvoor dien je medisch gekeurd te worden door een gecertificeerde Arbo arts. Dit is het eerste wat je dient te regelen als je start met de opleiding. Ga naar goedkopekeuringen.nl en regel direct je keuring.

Wat houdt het vrachtwagenrijbewijs in?

Om het vrachtwagenrijbewijs te behalen moet er examen worden gedaan in verschillende onderdelen.

 • Theorievakken RV1 (Verkeer en Techniek) en V2C (Goederenadministratie)
  Praktijkexamen
  Het theorievak RV1 behandelt gedragsregels, verkeerswetgeving en functie en werking van de voertuigtechniek. Bij het V2C examen krijg je vragen over veiligheids- en milieuaspecten en komen relevante bepalingen van de Arbeidstijdenwet, het Arbeidstijdenbesluit vervoer en de vervoerswetgeving aan bod. Beide examens duren elk 75 minuten en bestaan beide uit 50 vragen.

  Ons advies is eerst de theorie te halen voordat je start met de praktijklessen. Voor de praktijklessen zijn er verschillende varianten. Zo is er zowel voor de beginner als voor degene die al wat meer ervaring heeft een passend pakket. Binnen enkele praktijklesdagen kun je je rijbewijs al op zak hebben!

Vrachtwagen met aanhanger

Hoe haal ik mijn CE-rijbewijs?

Voor het CE-rijbewijs is enkel een praktijkopleiding nodig. Deze opleiding is al beschikbaar vanaf 2 dagen. Zo kunnen jouw medewerkers snel én vol vertrouwen met de aanhanger de weg op! Om de CE-opleiding te volgen dienen de medewerkers wel in het bezit te zijn van een geldig vrachtwagenrijbewijs (rijbewijs C).

Nascholingscursussen / code 95

Kan de opleiding LZV meetellen met code 95?

De cursus kan tevens meetellen als praktijkopleiding voor code 95. Per cursusdag telt dit voor 7 punten. Indien u twee dagen met twee kandidaten volgt, telt dit voor 14 punten.

Waar bestaat het CBR examen uit?

Het examen voor het LZV-certificaat bestaat uit twee onderdelen: een theoretisch gedeelte en een praktijkgedeelte. Voorafgaand aan de praktijkrit worden er mondelinge vragen gesteld over de theorie. Dit kan een half uur tot drie kwartier in beslag nemen. Daarna volgt het praktijkexamen. Hierin zijn ook de bijzondere verrichtingen opgenomen.

In totaal neemt het examen (theorie en praktijk) 145 minuten in beslag.

Wat houdt de opleiding LZV in?

De opleiding bestaat uit een gedeelte theorie en een gedeelte praktijk. Om het certificaat te behalen, dien je examen af te leggen bij het CBR. Deze wordt op een later tijdstip gepland, niet op de opleidingsdag zelf. Je kunt kiezen tussen een 1-daagse en 2-daagse opleiding. De 1-daagse opleiding wordt één op één gegeven, de 2-daagse opleiding volg je samen met een andere cursist. De cursusdata worden in overleg ingepland.

Wat is de geldigheid van het LZV-certificaat?

Alle certificaten die na 1 maart 2015 zijn afgegeven, zijn onbeperkt geldig. Wanneer het certificaat is afgegeven vóór 1 maart 2015, dan moet deze nog 1 keer worden verlengd. Daarna is het certificaat onbeperkt geldig. Het certificaat kan verlengd worden bij het CBR.

Wat zijn de afmetingen van een LZV?

De toegestane lengte van zo’n voertuig is 25,25 meter en het toegestane maximum gewicht is 60.000 kilogram, terwijl een ‘gewone vrachtwagen’ maximaal 18,75 lang is en (in Nederland) maximaal 50.000 kilogram mag wegen. Het voertuig waar mee rijlessen mee worden gedaan, voldoet hieraan.

Wat zijn de voorwaarden van het LZV-certificaat?

Om het LZV-certificaat te krijgen moet je in het bezit zijn van een rijbewijs CE, voorzien van een geldige code 95. Je kunt alleen examen doen als:

 • Je minimaal vijf jaar ervaring hebt met het besturen van een CE-voertuig (vrachtwagen met aanhanger)
  Je in de drie jaar voorafgaand aan deelname van het examen de rijbevoegdheid niet is ontzegd
  Je rijbewijs in de drie jaar voorafgaand aan deelname van het examen niet ongeldig is verklaard of ingevorderd is wegens een overtreding of misdrijf

Algemeen

Wat als ik een klacht wil indienen?

Mocht er onverhoopt toch iets zijn waar je niet tevreden over bent, dan horen we dat natuurlijk graag! We lossen het graag voor je op en reageren het snelst via dit formulier.

Lees hier onze klachtenprocedure