Camperrijbewijs

 • 1 dag
 • vanaf 990,51 (incl. btw)
Voordelen van Smits
 • Klassikaal op locatie of klassikaal online theorieles
 • Zelfstudiepakket mogelijkheden
 • Praktijkles op meerdere locaties in Nederland
 • Krijg 2 overnachtingen CADEAU als je de praktijk in Oss volgt!

Meer informatie over het camperrijbewijs (C1)

Veel mensen ervaren het gevoel van ultieme vrijheid wanneer ze reizen met een camper. Met een camper kun je gaan en staan waar je wilt. Jouw overnachtingsplek heb je altijd bij de hand. Zo kun je op jouw gemak de mooiste plekjes in Europa ontdekken, maar ook Nederland heeft natuurlijk meer dan genoeg te bieden!

Het camperrijbewijs, oftewel het C1 rijbewijs, kun je snel en gemakkelijk bij Smits Opleidingen behalen. Dit rijbewijs is geschikt voor het besturen van een camper of kleine vrachtwagen met een totaalgewicht van 3.500 kg tot een toegestane maximum massa van 7.500 kg. Je kunt het rijbewijs al halen in 1 dag!

Voordelig je C1 rijbewijs halen via de NKC
Speciaal voor camperaars heeft de NKC in samenwerking met BOVAG twee pakketten ontwikkeld voor het behalen van het C1 rijbewijs. Alleen BOVAG-rijscholen, zoals Smits Opleidingen, mogen deze opleiding uitvoeren. Om aan ieders wensen te voldoen is er de keuze tussen het 1-daags pakket of het meerdaags pakket.

Het 1-daagse all-in pakket is geschikt voor bestuurders die al meerdere jaren camperervaring hebben. Met dit pakket kun jij in één dag jouw C1 rijbewijs behalen zodat jij jouw zwaardere camper (3.500 – 7.500 kg) kunt rijden. Je volgt één praktijkdag met 5 lesuren en sluit de dag af met het CBR praktijkexamen C1. Vooraf heb je al de theorie geleerd met het e-learningpakket van de NKC en heb je het theorie-examen RVM1 via het CBR behaald.

Met het meerdaagse all-in pakket rij je in totaal 8 lesuren met een van onze instructeurs. Deze uren worden verdeeld over 2 dagen. Vooraf rond je na het oefenen met het e-learningpakket van de NKC je theorie examen Verkeer-motortechniek C1 af met een examen van het CBR. Je sluit de opleiding af met het CBR praktijkexamen C1.

Klassikale online theorieles
Is de e-learningsmodule voor jou niet toereikend om de theorie eigen te maken, dan kun je bij Smits ook kiezen voor een klassikale theorie opleiding. Deze opleiding wordt online via Zoom gegeven, waar de docent live theorieles geeft in 6 avonden. Het maakt niet uit of je nu in Texel of Maastricht woont, deze opleiding volg je vanachter je eigen beeldscherm in je eigen vertrouwde omgeving!

De theorie opleiding behandelt het vak RVM1, waarbij de nadruk ligt op het onderdeel verkeer. Je leert onder andere over de maatregelen na ongevallen en veiligheidseisen bij alcohol- en medicijngebruik, techniek en belading worden ook behandeld. Na de theorie opleiding doe je examen voor module 1 (RVM1).

 • Keuze uit zelfstudie met e-learningpakket of klassikaal theorieles
 • Bij klassikale theorieles een slagingspercentage van meer dan 90%
 • Praktijkopleiding en examen in 1 dag!
 • Krijg 2 overnachtingen CADEAU als je de praktijk in Oss volgt!
 • Inclusief 10% korting op het diner bij de overnachtingsplaats de Bierbrouwerij in Oijen

Camperactie: GRATIS overnachting bij praktijkopleiding in Oss
In samenwerking met de Bierbrouwerij Oijen hebben we voor de camperaars een speciale actie: bij aankoop van een praktijkopleiding met de startlocatie in Oss krijg je een gratis overnachting(en) bij de Bierbrouwerij cadeau! Overnacht de dag vóór de praktijkopleiding in je eigen camper. Bij de meerdaagse opleiding krijg je zelfs 2 overnachtingen cadeau! Zo maak je van het halen van je rijbewijs een klein uitje, samen met je partner, want die kan gezellig mee! Je krijgt daarnaast nog 10% korting op het diner bij de Bierbrouwerij in Oijen.

Let op: deze aanbieding is alleen mogelijk als je al in het bezit bent van een lichte camper. 

Theorie al behaald?
Ben jij al geslaagd voor het theorie-examen? Dan kun je kiezen voor de 1-daagse- of meerdaagse camperopleiding met alleen praktijk, daar zit namelijk geen e-learningpakket of theorieles bij inbegrepen.

De NKC, Europa’s grootste camperclub
De NKC (Nederlandse Kampeerauto Club) is hét consumentenplatform voor de (Europese) camperliefhebber. De NKC informeert en inspireert en brengt camperaars met elkaar in contact. Naast het aanbieden van verzekeringen, speciaal voor de camperaar zet de NKC zich in voor belangenbehartiging voor alles wat met camperen te maken heeft. Leden van de NKC profiteren van voordelen als korting op onder andere overtochten, deelname aan trainingen en evenementen en natuurlijk van alle kennis die de NKC op campergebied in huis heeft.

Medische keuring & gezondheidsverklaring
Voor het behalen van je C1-rijbewijs is een gezondheidsverklaring en medische keuring verplicht. De kosten hiervoor zijn niet inbegrepen bij de pakketprijs.

Een gezondheidsverklaring vraag je aan op MijnCBR.nl door in te loggen met je DigiD. De kosten voor deze gezondheidsverklaring bedragen €44,50 (2024).

Wanneer jouw gezondheidsverklaring is goedgekeurd door het CBR, kun je op goedkopekeuringen.nl een afspraak maken met een erkende ARBO-keuringsarts voor de medische keuring bij jou in de buurt. De kosten voor deze keuring liggen tussen de €50,- en €75-.


Heb je nog een vraag?

Twee verschillende opleidingsvarianten

1-daagse opleiding
Deze opleiding is geschikt als je al enige ervaring hebt met een camper. Je volgt de opleiding in één dag, waarbij de dag afgesloten wordt met een praktijkexamen. Je lest privé (1 op 1) en hebt dus de volledige aandacht van de instructeur.

Meerdaagse opleiding
Wanneer je weinig tot geen ervaring hebt met het rijden met een camper, kun je kiezen voor onze Meerdaagse camperopleiding. Hierbij volg je in totaal 8 lesuren verdeeld over 2 dagen (1 op 1), waarvan de laatste dag afgesloten wordt met een praktijkexamen. Door deze intensieve manier van rijlessen word je optimaal voorbereid voor het praktijkexamen.

Veelgestelde vragen

Wat houdt het camperrijbewijs in?

Het camperrijbewijs, oftewel het C1 rijbewijs, is geschikt voor het besturen van een camper of kleine vrachtwagen met een totaalgewicht van 3.500 kg tot een toegestane maximum massa van 7.500 kg.

Om het rijbewijs te halen dien je 1 module theorie af te ronden, die getoetst wordt met een examen bij het CBR. Na het behalen van de theorie opleiding, start je met de eendaagse- of tweedaagse praktijkopleiding in een C1 voertuig. De praktijkopleiding sluit je af met een praktijkexamen bij het CBR.

Camper – Wat is het verschil tussen theorieles klassikaal op locatie en klassikaal online?

Welke theorievakken zijn er voor het camperrijbewijs?

Wanneer je het camperrijbewijs (C1) wil halen, dien je 1 module theorie af te ronden, namelijk RVM1-C1. Deze module behandelt de basis, met regels over het juiste gedrag in het verkeer en de basiskennis van voertuigtechniek. Ook komen de onderwerpen veilig lading vervoeren en administratieve verplichtingen aan bod.

Hoe lang blijft de theorie geldig?

De theorie blijft 2 jaar geldig.

Hoe vraag ik mijn theorie-examen aan?

De theorie-examens voor het C1 rijbewijs worden door iemand van de afdeling planning aangevraagd.

Hoelang blijft de gezondheidsverklaring geldig?

De gezondheidsverklaring blijft 1 jaar geldig.

Kan ik de praktijkopleiding starten als ik de theorie nog niet behaald heb?

Dit is niet mogelijk, de theorie dient eerst behaald te zijn voordat het praktijkgedeelte van start kan gaan.

Verzorgt Smits Opleidingen de medische keuringen?

Nee, via goedkopekeuringen.nl kun je een afspraak maken voor een medische keuring.

Wanneer ontvang ik de e-learningmodule?

Wanneer je het theoriepakket via de website hebt gekocht, ontvang je de leermiddelen binnen 2 werkdagen.

Welke startlocaties zijn er?

Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Asten, Bavel, Breda, Deventer, Duiven, Ede, Eindhoven, Enschede, Gorinchem, Heeze, ‘s-Hertogenbosch, Leusden, Nijmegen, Oss, Rotterdam, Schelluinen, Tiel, Tilburg, Oosterhout, Uden, Utrecht, Veghel, Vianen, Waalwijk, Weert, Zutphen en Zwolle.

Wordt er gelest met een handgeschakelde versnellingsbak of automaat?

Er wordt gelest in een Iveco Daily met handgeschakelde 5-bak.

Opstap- en examenlocaties

Smits Opleidingen is een professionele landelijke opleider voor alle rijbewijzen.

Professionele instructeurs

Onder begeleiding van een vaste instructeur ga je veilig de weg op. Al onze instructeurs hebben een VOG (officiële verklaring omtrent goed gedrag), een geldige instructiepas en worden regelmatig bijgeschoold. Benieuwd wie jouw instructeur zou kunnen worden?