Motorrijbewijs

 • 6 weken
 • vanaf 999,00 (incl. btw)
Voordelen van Smits
 • Slagingspercentage AVB van 93%
 • GRATIS theoriecursus in starterspakket
 • 20% korting op kleding van REV’IT bij Vos Oss Motoren
 • Alle lessen starten in Oss
vanaf € 999,00 incl. BTW

Meer informatie over het motorrijbewijs (A)

Rijbewijs motor
Vrijheid: één van de grootste voordelen van motorrijden. Op de motor ontsnappen aan de dagelijkse sleur, daar kan niets tegenop. Bij Smits Opleidingen leer je onder professionele begeleiding motorrijden. Je maakt gratis gebruik van onze REV’IT motorkleding!

Adviesles motor
Motorrijden ook iets voor jou? Maak vrijblijvend kennis met de vrijheid van motorrijden tijdens een adviesles. Tijdens de 2 uur durende les leer je alle basisvaardigheden van het motorrijden op een afgesloten terrein. Je krijgt een gedegen advies. De les vindt plaats op onze locatie in Oss.

Motorrijlessen
Onze praktijklessen worden in blokken van 1,5 tot 4 uur gepland. Zo doorloop je snel alle lessen om op examen te gaan. Bij alle lessen start je vanuit onze locatie Oss. Om veilig de weg op te gaan moet je zowel een AVB als een AVD praktijkexamen afleggen. Het AVB examen gaat om voertuigbeheersing en AVD betreft deelname aan het verkeer op de openbare weg.

 • Incl. gratis online theoriecursus van 3 avonden
 • Slagingspercentage AVB van 93%
 • Alle lessen starten in Oss
 • Waardecheque voor REV’IT motorkleding

Starterspakket
Wil jij graag het motorrijbewijs halen? Dan bevelen wij je het starterspakket aan. Dit bestaat uit 10 uur rijles en het AVB en AVD examen. Na de eerste les wordt er een inschatting gemaakt van de benodigde lesuren. Het is mogelijk dat je meer lesuren nodig hebt dan de 10 uur uit het pakket. Een gemiddelde motorleerling heeft 25 uur nodig voor de volledige opleiding. Losse lessen kosten €64,00 per uur.

Rijbewijs A, A1, A2, of code 80
Je kunt je motorrijbewijs halen vanaf de leeftijd van 18 jaar. Echter zijn er wel verschillen tussen de motoren (A1, A2, A) die je op bepaalde leeftijden mag besturen. Smits Opleidingen beschikt over al deze 3 typen motoren als lesvoertuig!

 • Rijbewijs A1 (lichte motor) is met 18 jaar op examen. Wil je een zwaardere motor besturen? Dan moet je opnieuw examen doen. Dit is mogelijk vanaf 21 jaar.
 • Categorie A2 (middelzware motor) is met 20 jaar op examen
 • Rijbewijs A (zware motor) is met 21 jaar op examen

Code 80 is als je het motorrijbewijs haalt vóór je 24ste jaar. Dan krijg je code 80 op het motorrijbewijs. Hiermee mag je een A1 en A2 motor besturen. Code 80 vervalt twee jaar na het behalen van het rijbewijs, of wanneer je 24 wordt. Met het vervallen van deze code mag je op aan zware motor (A) rijden. Hier hoef je geen extra examen meer voor te doen.

Theorie voor het motorrijbewijs
Natuurlijk heb je voor je autorijbewijs al de verkeersregels moeten leren, maar voor het motorrijbewijs komt daar wat meer bij kijken. Tijdens het theorie-examen worden er vragen gesteld die specifiek gericht zijn op het rijden met een motor, zoals de plaats op de weg, het gebruik van de remmen e.d. In verkorte theorielessen zorgen we dat je deze theorie snel onder de knie krijgt. De klassikale theorielessen bestaan uit 3 lesavonden van 2 uur.

Waar vindt de motoropleiding plaats?

De opleiding (rijlessen) wordt gegeven vanuit onze locatie in Oss.

Wat is het verschil tussen het AVB- en AVD-examen?

Om veilig de weg op te gaan moet je zowel een AVB als een AVD praktijkexamen afleggen. Het AVB examen gaat om voertuigbeheersing en AVD betreft deelname aan het verkeer op de openbare weg.

Zitten er herexamens (praktijk) inbegrepen in het starterspakket?

Nee, er zitten geen herexamens in het starterspakket. Je betaalt in het geval van een herexamen een los examen.

Wat als ik minder lesuren nodig blijk te hebben dan zijn gepland en reeds zijn betaald?

Te veel betaalde lesuren storten we terug na het afronden van de opleiding.

Is het theorie-examen inbegrepen in het starterspakket?

Nee, het theorie-examen is niet inbegrepen in het starterspakket. Deze vraag je zelf aan op de website van het CBR. Hoe dat in zijn werk gaat? Dat lees je bij de vraag ‘Hoe vraag ik mijn theorie-examen aan?’

Kan ik een spoedopleiding volgen?

Op dit moment is het niet mogelijk om een spoedopleiding te volgen.

Hoe lang blijft de theorie geldig?

De theorie voor de motor blijft 1,5 jaar geldig.

Hoe lang duurt één praktijkles op de motor?

Onze praktijklessen worden in blokken van 1,5 tot 4 uur gepland. Zo doorloop je snel alle lessen om op examen te gaan. Bij alle lessen start je vanuit onze locatie Oss.

Hoe vraag ik mijn theorie-examen aan?

 1. 1. Ga naar Mijn CBR en log in met jouw DigiD inloggegevens.
  2. Klik op de knop ‘Examen reserveren’ en kies vervolgens voor ‘Theorie-examen motor’.
  3. Volg de instructies op het scherm.
  4. Kies voor welk voertuig je examen wil doen, in welke taal, waar en wanneer.
  5. Wanneer je alle gegevens hebt ingevuld, betaal je voor het motor theorie-examen direct gemakkelijk en snel via iDeal.
  6. Via je e-mail krijg je vervolgens een bevestiging van het reserveren van het theorie-examen.
  7. Handig! Noteer de datum van je theorie-examen in je (online) agenda of telefoon, zodat je het niet vergeet.
  8. Op Mijn CBR kun je terugzien welke reservering je gemaakt hebt.

Waar staat A1, A2, A, code 80 voor?

Je kunt je motorrijbewijs halen vanaf de leeftijd van 18 jaar. Echter zijn er wel verschillen tussen de motoren (A1, A2, A) die je op bepaalde leeftijden mag besturen. Smits Opleidingen beschikt over al deze 3 typen motoren: een lichte motor (A1), een middelzware motor (A2) en een zware motor (A).

 

De minimum leeftijd om examen te doen voor categorie A is 21 jaar. Voor categorie A2 is dit 20 jaar. Behaal je het A-rijbewijs vóór je 24e? Dan krijg je code 80 op het motorrijbewijs. Hiermee mag je een A1 en A2 motor besturen. Code 80 vervalt twee jaar na het behalen van het rijbewijs, of wanneer je 24 wordt. Met het vervallen van deze code mag je op aan zware motor (A) rijden. Hier hoef je geen extra examen meer voor te doen. Een A1 motor mag je besturen vanaf je 18e, maar wanneer je een zwaardere motor wilt besturen, moet er opnieuw een examen worden afgelegd.

Wanneer vindt de theoriecursus plaats?

Bij aanschaf van de theorie-opleiding ontvang je binnen 2 werkdagen via de mail alle cursusdata. Deze lessen worden online gegeven op woensdagavonden.

Wat voor motorrijbewijs met 18 jaar?

Je kunt starten met lessen als je 17 jaar bent en theorie-examen doen. Vanaf 18 jaar mag je praktijkexamen doen op een lichte motor (maximaal 11 kW). Je ontvangt dan het motorrijbewijs A1. Wanneer je op een middelzware motor (tot 35 KW) wilt rijden, dan moet je na 2 jaar opnieuw praktijkexamen doen. Na het behalen van het examen ontvang je het rijbewijs A2. Vanaf 22 jaar mag je rijexamen doen voor een zware motor (vanaf 35 kW) en ontvang je het rijbewijs A.

Wat voor motorrijbewijs met 19 jaar?

Vanaf 18 jaar mag je praktijkexamen doen op een lichte motor (maximaal 11 kW). Je ontvangt dan het motorrijbewijs A1. Wanneer je op een middelzware motor (tot 35 kW) wilt rijden, dan moet je na 2 jaar opnieuw praktijkexamen doen. Na het behalen van het examen ontvang je het rijbewijs A2. Vanaf 22 jaar mag je rijexamen doen voor een zware motor (vanaf 35 kW) en ontvang je het rijbewijs A. Op het moment dat je 19 jaar bent en bijna 20 wordt kun je overwegen direct het rijbewijs A2 te behalen.

Wat voor motorrijbewijs met 20 jaar?

Vanaf 20 jaar mag je praktijkexamen doen op een middelzware motor (tot 35 kW). Je ontvangt dan het motorrijbewijs A2. Wanneer je op een zware motor (vanaf 35 kW) wilt rijden, dan moet je na 2 jaar opnieuw praktijkexamen doen. Na het behalen van het examen ontvang je het rijbewijs A. Als je bijna 21 jaar bent kun je overwegen het motorrijbewijs A mét code 80 te behalen.

Wat voor motorrijbewijs met 21 jaar?

Vanaf 21 jaar mag je praktijkexamen doen op een zware motor (vanaf 35 kW). Je ontvang dan het motorrijbewijs A mét code 80. Dit betekent dat je de eerste 2 jaar alleen op een zware motor mag rijden met 3 wielen. Na 2 jaar vervalt automatisch code 80, mag je op alle zware motoren rijden en bezit je rijbewijs A.

Wat voor motorrijbewijs met 22 jaar?

Je mag praktijkexamen doen op een zware motor (vanaf 35 kW). Je ontvang dan het motorrijbewijs A mét code 80. Dit betekent dat je de eerste 2 jaar alleen op een zware motor mag rijden met 3 wielen. Na 2 jaar vervalt automatisch code 80, mag je op alle zware motoren rijden en bezit je rijbewijs A.

Wat voor motorrijbewijs met 23 jaar?

Je mag praktijkexamen doen op een zware motor (vanaf 35 kW). Je ontvang dan het motorrijbewijs A mét code 80. Dit betekent dat je de eerste jaar alleen op een zware motor mag rijden met 3 wielen. Na 1 jaar (totdat je 24 jaar bent) vervalt automatisch code 80, mag je op alle zware motoren rijden en bezit je rijbewijs A.

Wat voor motorrijbewijs met 24 jaar of ouder?

Je mag praktijkexamen doen op een zware motor (vanaf 35 kW). Je ontvang dan het motorrijbewijs A. Dit betekent dat je op alle zware motoren mag rijden.

Professionele begeleiding

Zorgeloos je rijbewijs halen

Onder begeleiding van bevlogen instructeurs, die niet alleen lesgeven maar zelf ook fanatiek motorrijder zijn, ga je veilig de weg op na het behalen van je AVB examen. Al onze instructeurs hebben een VOG (officiële verklaring omtrent goed gedrag), een geldige instructiepas en worden jaarlijks bijgeschoold. Benieuwd wie jouw instructeur zou kunnen worden?

Motorrijden, een passie voor het leven

Motorrijden is voor velen uitgegroeid tot een passie die een belangrijk deel uit is gaan maken van het leven. Motorrijden is meer dan alleen het besturen van de motor op het asfalt. Zo kun je als motorrijder enorm veel voldoening halen uit het sleutelen aan motoren. Voor praktische tips klik op meer informatie. Ook kan het als beginnend motorrijder lastig zijn om gelijkgestemden te vinden. Via motormaatje.nl ontmoet je makkelijk andere motorrijders.