Vrachtwagenrijbewijs

 • 2 dagen
 • vanaf 1.274,00 (excl. btw)
Voordelen van Smits
 • Lessen op de modernste voertuigen (Euro 6)
 • Theorieles overdag of ’s avonds in Oss, Tiel, Nijmegen of Arnhem
 • Slagingspercentage van meer dan 90%
 • Gecertificeerde opleider voor SOOB subsidie
vanaf € 1.274,00 excl. BTW

Meer informatie vrachtwagenrijbewijs

Het vrachtwagen C rijbewijs met Code 95 is hét rijbewijs voor beroepschauffeurs. Ben je op zoek naar een ervaren en snelle rijschool voor het opleiden van jouw (vrachtwagen)personeel? Starten met de opleiding kan binnen twee weken.

Theorie vrachtwagen
Om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de theorie examens, kun je kiezen uit drie opleidingsvarianten. In eigen tempo studeren met ons zelfstudiepakket met e-learningmodule, het zelfstudiepakket aan te vullen met 2 examentrainingsdagen of snel en intensief met klassikaal theorieles. Klassikaal theorieles kan je volgen overdag of in de avond na het werk. Jouw keuze bepaalt de duur van de opleiding. Lees meer over de theorie

Praktijk vrachtwagen
Er zijn verschillende varianten voor de praktijkopleiding. Zo is er voor de beginner als voor degene die al wat meer ervaring heeft een passend pakket. De praktijkopleiding kan al in 2, 3, 4 of 5 dagen worden voltooid. Deze kunnen los aangeschaft worden of in een voordeelpakket. Onze voordeelpakketten bestaan uit de praktijkopleiding inclusief klassikaal theorieles. Lees meer over de praktijk

 • De modernste voertuigen (Euro 6)
 • Starten binnen twee weken
 • Keuze uit klassikaal les of zelfstudie met e-learningpakket
 • Theorieles in de avond, overdag of met spoed
 • Slagingspercentage van meer dan 90%
 • Grootste spreiding in Nederland: 10 opstaplocaties
 • Gecertificeerd opleider Transport & Logistiek STL (SOOB subsidie is mogelijk)
 • BOVAG rijschool

Opstaplocaties

Naast onze opleidingslocaties in Nijmegen, Arnhem, Tiel en Oss voor het volgen van de theorie opleiding, kun je in 10 verschillende locaties in Nederland opstappen om onze praktijklessen te volgen. Dit heeft als voordeel voor bedrijven dat we medewerkers vanuit meerdere bedrijfslocaties kunnen opleiden en zo heb je één opleider als aanspreekpunt. Een opleider die ook de nascholing Code 95 kan verzorgen, zodat je medewerkers niet alleen beroepschauffeur kunnen worden maar ook blijven. Bekijk de locaties

 

Theorie vrachtwagenrijbewijs (C)

Er zijn drie verschillende opleidingsvarianten om je voor te bereiden op de theorie. Alle varianten zijn inclusief 2 theorie examens, die wij voor je inplannen bij het CBR.

Leren in eigen tempo? Dan is zelfstudie met e-learningmodule wellicht wat voor jou. Liever meer houvast, de mogelijkheid om klassikaal examens te oefenen en vragen te stellen over onderwerpen die nog niet helemaal duidelijk zijn? Dan hebben we een unieke opleidingsvariant van zelfstudie met twee examentrainingsdagen. Juist geschikt als je slechts een beperkt aantal dagen vrij kunt krijgen en toch enige klassikale ondersteuning nodig hebt.

Wil je snel je theorie halen met de grootste kans van slagen? Dan kies je voor klassikaal theorieles. Starten kan binnen twee weken!

*Momenteel bieden we de klassikale avondcursus online aan, via Zoom! De klassikale dagopleiding vindt wel klassikaal plaats.

Praktijk vrachtwagenrijbewijs (C)

De praktijk Rijopleiding C kan met spoed in hele dagen worden afgerond of de uren kunnen worden verspreid over meerdere dagen afhankelijk van jouw voorkeur. De praktijkopleiding kan al in 2, 3, 4 of 5 dagen worden voltooid. Zo is er voor de beginner als voor degene die al wat meer ervaring heeft een passend pakket. Mocht blijken dat er meer praktijklesuren nodig zijn dan in het voordeelpakket, dan kunnen deze altijd worden bijgekocht.

Bekijk ons aanbod voor de verschillende mogelijkheden in complete pakketten of losse praktijkpakketten.

Hoeveel lessen heb ik nodig voor het behalen van mijn vrachtwagenrijbewijs?

Om te weten hoeveel lessen je (waarschijnlijk) nodig hebt voor het vrachtwagenrijbewijs, is het mogelijk om een adviesles te volgen. Tijdens deze les kan een kandidaat zijn eerste ervaring opdoen met het rijden op een vrachtwagen en geeft de instructeur een gedegen advies over het aantal lesuren dat nodig is. Zo kunnen we direct aangeven welk praktijkvoordeelpakket het beste past. De adviesles duurt twee uur en kost slechts €119,-.

Wat houdt het vrachtwagenrijbewijs in?

Om het vrachtwagenrijbewijs te behalen moet er examen worden gedaan in verschillende onderdelen.

 • Theorievakken RV1 (Verkeer en Techniek) en V2C (Goederenadministratie)
  Praktijkexamen
  Het theorievak RV1 behandelt gedragsregels, verkeerswetgeving en functie en werking van de voertuigtechniek. Bij het V2C examen krijg je vragen over veiligheids- en milieuaspecten en komen relevante bepalingen van de Arbeidstijdenwet, het Arbeidstijdenbesluit vervoer en de vervoerswetgeving aan bod. Beide examens duren elk 75 minuten en bestaan beide uit 50 vragen.

  Ons advies is eerst de theorie te halen voordat je start met de praktijklessen. Voor de praktijklessen zijn er verschillende varianten. Zo is er zowel voor de beginner als voor degene die al wat meer ervaring heeft een passend pakket. Binnen enkele praktijklesdagen kun je je rijbewijs al op zak hebben!

Hoe kan ik beroepsmatig gaan rijden met de vrachtwagen?

Wil je beroepsmatig met de vrachtwagen gaan rijden? Dan komen er 3 aanvullende onderdelen bij om het vakbekwaamheid Code 95 te behalen:

 • Theorievak V3C (Cases Goederenadministratie)
  Praktische toets (belading van de vrachtwagen)
  Toets besloten terrein (manoeuvreren met de vrachtwagen)
  Aanvullende kosten € 815,- excl. BTW*
 • Theorievak V3C
  Het theorievak V3C richt zich op het toepassen van kennis en dit wordt getoetst aan de hand van 3 cases die te maken hebben met goederenvervoer. Bij de toetsen gaat het hoofdzakelijk om het laden en lossen, voertuigcontrole en manoeuvreren met de vrachtwagen.De studiebelasting voor het vak V3C bedraagt 12 uur en is inclusief les, thuisstudie en examen. Voor de praktijkonderdelen is geen thuisstudie noodzakelijk. 

  Praktische Toets
  Tijdens deze toets is er vooral aandacht voor het veilig werken met een laadklep, laden/lossen/vastzetten van lading, voorkomen van criminaliteit en illegaliteit, voorkomen van fysieke risico’s, invullen van een Europees schadeformulier en maatregelen bij een noodsituatie.

  Toets Besloten Terrein
  Tijdens de toets besloten terrein zal je worden getoetst op het gebied van voertuig controle en manoeuvreren. Zoals de naam al aangeeft vindt dit plaats op een afgesloten terrein.

Waarom heb ik een gezondheidsverklaring nodig?

De rijksoverheid stelt dat je moet kunnen aantonen dat je voldoende gezond bent om veilig en zelfstandig de vrachtwagen te kunnen besturen. Daarvoor dien je medisch gekeurd te worden door een gecertificeerde Arbo arts. Dit is het eerste wat je dient te regelen als je start met de opleiding. Ga naar goedkopekeuringen.nl en regel direct je keuring.

Hoe ziet de klassikale theorieles eruit?

Wil je de grootste kans hebben om te slagen? Dan is klassikale theorieles de beste keuze. De theorie opleiding kan in de avond en overdag worden gevolgd, zélfs een combinatie hiervan is mogelijk. Ook is te combineren in opleidingslocaties, bijvoorbeeld de RV1 dagopleiding in Oss en de V2C avondopleiding in Nijmegen. Net wat het beste in jouw planning schikt.

Hoe ziet het zelfstudiepakket met 2 klassikale examentrainingsdagen eruit?

Het zelfstudiepakket met examentrainingsdagen heeft dezelfde voordelen als het zelfstudiepakket, maar biedt ook de kans de examens RV1 en V2C klassikaal te oefenen, vragen te stellen en indien gewenst kort bepaalde onderdelen te bespreken.
Juist geschikt voor mensen die slechts een beperkt aantal dagen vrij kunnen krijgen, maar wel enige klassikale ondersteuning nodig hebben. De examentrainingsdagen worden gegeven op onze locaties in Oss, Arnhem, Tiel of Nijmegen.

Hoe ziet het zelfstudiepakket eruit?

Het zelfstudiepakket is ideaal als je in jouw eigen tempo wilt studeren of het studeren op de computer prefereert boven een lesboek. Het pakket bevat namelijk naast de boeken Verkeer, Techniek en Administratie Goederenvervoer, ook een e-learningmodule. Deze module wordt ondersteund met video, animaties, foto’s, tekeningen en examentrainingen om de stof nog beter tot de verbeelding te laten spreken. Om de geleerde stof te oefenen beschikken de boeken elk over 8 proefexamens opgesteld volgens CBR norm. Het aanvragen van de twee examens bij het CBR regelen wij voor jou.

Opstap- en examenlocaties

Smits Opleidingen is een professionele opleider voor het vrachtwagenrijbewijs (C).