Automaat

 • 22 uur
 • vanaf 2.016,50 (incl. btw)
Voordelen van Smits
 • Rijopleiding In Stappen (RIS)
 • In de regio Oss, Uden en Den Bosch
 • Vrijblijvende kennismakingsles van 1 uur voor €62,50
 • Starterspakket met 22 uur rijles en 4 deeltoetsen (incl. TTT en praktijkexamen)
 • Professioneel geschoolde rijcoaches
 • Gratis theoriecursus in het Starterspakket
 • Betalen in termijnen mogelijk, vraag naar de voorwaarden
vanaf € 2.016,50 incl. BTW

Meer informatie over de automaat

Bij Smits Opleidingen leer je onder professionele begeleiding autorijden. We verzorgen praktijklessen in een automaat in de regio’s Oss, Uden en Den Bosch in blokken van 2 uur. Een groot voordeel is dat door deze intensieve manier van lessen de kans op slagen de eerste keer groter is. Verder les je één op één. Zo heeft de instructeur alle tijd voor jou en kun je op jouw gemak het rijden eigen maken.

** Gratis kennismakingsles actie:
Wil je na de eerste kennismaking met onze rijschool en rijcoach jouw autorijbewijs behalen bij Smits? Dan krijg je de kennismakingsles cadeau bij aanschaf van het Starterspakket! Het bedrag van €62,50 wordt in mindering gebracht op het pakket.

Rijopleiding in Stappen (RIS)
Je leert autorijden met de Rijopleiding in Stappen (RIS). Dit geeft meer structuur dan een standaard rijopleiding, omdat het autorijden in 4 modules wordt aangeleerd. Dit zijn de modules waarmee je de opleiding doorloopt:

1. De auto bedienen en beheersen
(o.a. sturen, remmen, koppelen en schakelen)

2. Makkelijke acties en verkeerssituaties
(o.a. kruispunten, parkeren in vak en keren op de rijbaan)

3. Moeilijke acties en verkeerssituaties
(o.a. inhalen, invoegen en uitvoegen)

4. Veilig en verantwoord rijden
(o.a. milieuverantwoord rijden en rijden bij gladheid)

Waarom kiezen voor de RIS methode?
In deze 4 modules worden in totaal 46 verkeerssituaties behandeld, bijvoorbeeld het oversteken van een kruispunt of het invoegen op een snelweg. Elke verkeerssituatie heeft een eigen script waarin precies wordt beschreven hoe deze uitgevoerd moet worden. Zo heb je als leerling een duidelijk beeld over wat er van je verwacht wordt en kan jouw rijcoach gedetailleerd aangeven of deze handeling wel of niet goed wordt uitgevoerd.

De rijlessen van de RIS methode zijn effectiever doordat je deze thuis voorbereid door middel van het RIS-werkboek. Na iedere les geeft de rijcoach aan welke scripts er in de volgende les aan bod komen en doorgenomen moeten worden. Zo weet je precies hoe ver je bent met de opleiding en waar je nog aan moet werken.

Onze rijcoaches hebben allemaal het RIS instructiebewijs behaald en blijven jaarlijks bijscholing volgen. Zij leren je om zelf verantwoordelijk te zijn voor je eigen handelen. Dat betekent: geen trucjes, maar écht zelf nadenken. Dit legt een goede basis om een veilige, verantwoorde bestuurder te worden.

Deeltoetsen

Elke module wordt afgesloten met een deeltoets om te bepalen hoe ver je bent met de opleiding. Je krijgt dus te maken met 4 toetsen:

 • Deeltoets 1: wordt afgenomen door jouw rijcoach
 • Deeltoets 2: Collegiale Toets (CT) wordt afgenomen door de teammentor van Smits Opleidingen
 • Deeltoets 3: Tussentijdse Toets (TTT) wordt afgenomen door een examinator van het CBR
 • Deeltoets 4: praktijkexamen wordt afgenomen door een examinator van het CBR

Begin van de opleiding: Starterspakket
Je start de opleiding met de aanschaf van een starterspakket. Het is mogelijk om vooraf een kennismakingsles in te plannen, maar dit is niet verplicht. Het starterspakket is, zoals de naam al prijsgeeft, een pakket om de opleiding te starten en omvat dus niet de gehele rijopleiding. Bij dit pakket zijn 22 lesuren (van 60 minuten) en alle deeltoetsen eenmaal inbegrepen. De theoriecursus volg je gratis met het startpakket. De 22 lesuren worden zoveel mogelijk aan het begin van de opleiding ingepland, net zoals deeltoets 1 en 2.

Vervolg rijopleiding
Het aantal uren dat voor het vervolg van de opleiding nodig is zal voor iedere leerling anders zijn*. Dit wordt bepaald aan de hand van de uitslag van de Collegiale Toets, door de teamleider van Smits Opleidingen en jouw rijcoach. Zodra de vervolglesuren zijn aangekocht wordt de rest van de opleiding gepland.

Je werkt in dit deel van de opleiding toe naar deeltoets 3 en 4. Bij deeltoets 3, de Tussentijdse Toets, moet de leerling op een examenniveau van 100% zitten. Na deeltoets 3 plannen we 9 uur tot deeltoets 4; het praktijkexamen. Doordat het praktijkexamen nogal wat spanning met zich mee kan brengen, werken we naar een examenniveau van 120%. Hierdoor kun je nog 20% zakken om op een goed niveau te blijven presteren.

  * Het landelijke gemiddelde ligt rond 43 lesuren. Bron: CBR.

Wil je onze prijzen vergelijken met een ander? Let dan goed op, want bij ons is een lesuur echt een uur (60 minuten) en niet 50 minuten. Bovendien is het bij ons mogelijk om het starterspakket in termijnen te betalen.

Losse lessen
€ 62,50**
Collegiale toetsing
€ 162,50**
Tussentijdse Toets
€ 280,00
Praktijkexamen
€ 305,00**
Faalangstexamen
€ 379,00**

** Alle prijzen zijn inclusief BTW.

Hoe oud moet je zijn om het theorie-examen af te leggen?

Je moet 16 jaar oud zijn.

Hoe lang blijft de theorie geldig?

De theorie blijft 1,5 jaar geldig.

Hoe moet ik een theorie-examen aanvragen bij het CBR?

 1. 1. Ga naar Mijn CBR en log in met jouw DigiD inloggegevens.
  2. Klik op de knop ‘Examen reserveren’ en kies vervolgens voor ‘Theorie-examen auto’.
  3. Volg de instructies op het scherm.
  4. Kies voor welk voertuig je examen wil doen, in welke taal, waar en wanneer.
  5. Als je alle gegevens ingevuld hebt, betaal je voor het auto theorie-examen direct gemakkelijk en snel via iDeal.
  6. Via je e-mail krijg je vervolgens een bevestiging.
  7. Handig! Noteer de datum van je auto theorie-examen in je (online) agenda of telefoon, zodat je je theorie-examen niet vergeet.
  8. Op Mijn CBR kun je terug zien welke reservering je hebt gemaakt.

Wanneer ontvang ik het theorieboek en de online oefenvragen?

Na betaling van het pakket (of de eerste termijn) worden de leermiddelen opgestuurd.

Zit het theorie-examen ook in het starterspakket?

Nee, het theorie-examen zit niet in het starterspakket. Deze vraag je zelf aan op de website van het CBR.

Mag je zonder theorie al praktijklessen volgen?

Ja, dit mag. Wij adviseren wel om de theorie z.s.m. te halen.

Hoe oud moet ik zijn om te starten met rijlessen voor de auto?

Wil jij ook zo graag je autorijbewijs halen vóór je 18e? Dankzij 2toDrive kun je al zodra je 16,5 jaar bent beginnen met rijlessen. Heb je je rijexamen gehaald? Dan mag je tot je 18e verjaardag de weg op onder begeleiding van een zelfgekozen coach. Wachten met lessen tot je 18 bent hoeft dus niet meer. Vanaf de dag dat je 17 bent geworden mag je op rijexamen!

Hoe lang duurt één rijles?

Eén lesuur duurt 60 minuten. Je lest meestal in blokken 2 uur.

Hoeveel rijlessen heb ik nodig?

Elke leerling heeft een ander leertempo, dus het is vooraf niet in te schatten hoeveel rijlessen je exact nodig hebt. Uit onderzoek van het CBR blijkt dat het gemiddeld aantal lesuren op 43 ligt.

Kan ik een praktijkexamen nog annuleren / verzetten?

Zodra het praktijkexamen van de auto geboekt is, kan dit door het CBR niet meer verzet worden. Je bent altijd het volledige examengeld verschuldigd. Bij hoge uitzondering kan het CBR het praktijkexamen restitueren onder uitdrukkelijke voorwaarden en alleen bij overhandigen van een rouwkaart van directe familie of een doktersverklaring.

Kan ik een spoedopleiding volgen?

Het is helaas niet mogelijk om een spoedopleiding te volgen.

Professionele instructeurs

Zorgeloos je rijbewijs halen
Onder begeleiding van een vaste instructeur ga je veilig de weg op. Al onze instructeurs hebben een VOG (officiële verklaring omtrent goed gedrag), een geldige instructiepas en worden regelmatig bijgeschoold. Benieuwd wie jouw instructeur zou kunnen worden?