Vrachtwagenrijbewijs

 • 6 weken
 • vanaf 2.449,00 (excl. btw)
Voordelen van Smits
 • Lessen op de moderne voertuigen (Euro 6)
 • Theorieles overdag of ’s avonds in Oss, Tiel, Nijmegen of Arnhem
 • Slagingspercentage van meer dan 90%
 • Gecertificeerde opleider voor SOOB subsidie
vanaf € 2.449,00 excl. BTW

Meer informatie vrachtwagenrijbewijs

Het vrachtwagen C rijbewijs met Code 95 is hét rijbewijs voor beroepschauffeurs. Ben je op zoek naar een ervaren en snelle rijschool voor het opleiden van jouw (vrachtwagen)personeel? Starten met de opleiding kan binnen twee weken.

Theorie vrachtwagen
Om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de theorie examens, kun je kiezen uit twee opleidingsvarianten. In eigen tempo studeren met ons zelfstudiepakket met e-learningmodule of snel en intensief met klassikaal theorieles. Klassikaal theorieles kan je volgen overdag of in de avond na het werk. Jouw keuze bepaalt de duur van de opleiding. Lees meer over de theorie

Praktijk vrachtwagen
Er zijn verschillende varianten voor de praktijkopleiding. Zo is er voor de beginner als voor degene die al wat meer ervaring heeft een passend pakket. De praktijkopleiding kun je aanschaffen in een pakket van 14, 20, 26 of 32 uur. Onze ervaren instructeurs zorgen er niet alleen voor dat je het praktijkexamen haalt, maar ook ná het examen iedere dag veilig thuiskomt.Lees meer over de praktijk

 • Moderne voertuigen (Euro 6)
 • Starten binnen twee weken
 • Keuze uit klassikaal les of zelfstudie met e-learningpakket
 • Theorieles in de avond of overdag
 • Slagingspercentage van meer dan 90%
 • Grootste spreiding in Nederland: meerdere opstaplocaties
 • Gecertificeerd opleider Transport & Logistiek STL (SOOB subsidie is mogelijk)
 • BOVAG rijschool

Opstaplocaties

Naast onze opleidingslocaties in Nijmegen, Arnhem, Tiel en Oss voor het volgen van de theorie opleiding, kun je in in overleg op meerdere verschillende locaties in Nederland opstappen om onze praktijklessen te volgen. Dit heeft als voordeel voor bedrijven dat we medewerkers vanuit meerdere bedrijfslocaties kunnen opleiden en zo heb je één opleider als aanspreekpunt. Een opleider die ook de nascholing Code 95 kan verzorgen, zodat je medewerkers niet alleen beroepschauffeur kunnen worden maar ook blijven. Bekijk de locaties

 

Theorie vrachtwagenrijbewijs (C)

Er zijn twee verschillende opleidingsvarianten om je voor te bereiden op de theorie. Alle varianten zijn inclusief 2 theorie examens, die wij voor je inplannen bij het CBR.

Leren in eigen tempo? Dan is zelfstudie met e-learningmodule wellicht wat voor jou. Met het digiboek heb je beschikking tot alle theorie én aanvullende 3D animaties en video’s. Daarnaast beschikt de e-learningmodule over 21 uur online examentraining.

Wil je snel je theorie halen met de grootste kans van slagen? Dan kies je voor klassikaal theorieles. Onze vakkundige docenten zorgen voor een optimale klassikale begeleiding. Starten kan binnen twee weken!

 

Praktijk vrachtwagenrijbewijs (C)

De praktijk Rijopleiding C kan in hele dagen worden afgerond of de uren kunnen worden verspreid over meerdere dagen, afhankelijk van jouw voorkeur. De praktijkopleiding kun je aanschaffen in een pakket van 14, 20, 26 of 32 uur. Zo is er voor de beginner als voor degene die al wat meer ervaring heeft een passend pakket. Mocht blijken dat er meer praktijklesuren nodig zijn dan in het voordeelpakket, dan kunnen deze altijd worden bijgekocht.

Bekijk ons aanbod voor de verschillende mogelijkheden in complete pakketten of losse praktijkpakketten.

SOOB subsidie

De sector transport en logistiek een gunstig toekomstperspectief heeft. Dat vertaalt zich onder andere in de aanhoudende vraag naar vrachtwagenchauffeurs. Met SOOB-subsidie is het nog gunstiger om deze (nieuwe) medewerkers op te leiden. Zowel voor instroom uit andere sectoren als bij het laten doorgroeien van eigen medewerkers. Profiteer nu van de subsidie op de opleiding. Bij instroom uit andere sectoren is dat 60%, bij doorstroom binnen het eigen bedrijf zelfs 75%.

Opleiding
Subsidiebedrag
Vakbekwaamheid RVM1-C – Zijinstroom
€ 220,00
Vakbekwaamheid VM2-C – Zijinstroom
€ 117,00
Vakbekwaamheid VM3-C – Zijinstroom
€ 106,00
Vakbekwaamheid RVM1-C – Doorstroom
€ 286,00
Vakbekwaamheid VM2-C – Doorstroom
€ 152,00
Vakbekwaamheid VM3-C – Doorstroom
€ 138,00

 
 
SOOB draagt bij in de opleidingskosten en verstrekt subsidie op alle onderdelen van de rijopleiding. Over de subsidiabele uurprijs ontvang je subsidie over een maximaal aantal opleidingsuren.
 
 

Opleiding
Max. subsidiabele (klok)uurprijs
Max. subsidiabele duur
Rijopleiding C
€ 70,62 p/u
28 uur
Heropleiding C
€ 71,84 p/u
7 uur
Praktische toets C
€ 61,78 p/u
5 uur
Toets besloten terrein
€ 74,42 p/u
5 uur

Hoeveel lessen heb ik nodig voor het behalen van mijn vrachtwagenrijbewijs?

Om te weten hoeveel lessen je (waarschijnlijk) nodig hebt voor het vrachtwagenrijbewijs, is het mogelijk om een adviesles te volgen. Tijdens deze les kan een kandidaat zijn eerste ervaring opdoen met het rijden op een vrachtwagen en geeft de instructeur een gedegen advies over het aantal lesuren dat nodig is. Zo kunnen we direct aangeven welk praktijkvoordeelpakket het beste past. De adviesles duurt twee uur.

Wat houdt het vrachtwagenrijbewijs in?

Om het vrachtwagenrijbewijs te behalen moet er examen worden gedaan in verschillende onderdelen.

 • Theorievakken RVM1, VM2 en VM3.
  Praktijkexamen
 • RVM1 is de basismodule, met regels over het juiste gedrag in het verkeer en de basiskennis van voertuigtechniek. Ook komen de onderwerpen veilig lading vervoeren en administratieve verplichtingen aan bod. Na het afronden van RVM1 met een examen ga je verder met de modules 2 en 3, die dieper ingaan op de lesstof voor beroepschauffeurs. In module 2 (VM2) wordt de kennis, techniek en het optimaal gebruik van een voertuig behandeld. Daarbij komt ook het onderwerp lading en het lading zekeren aan bod. Module 3 (VM3) draait om een verdieping van de administratie van een voertuig. Denk hierbij aan de Arbeidstijdenwet, digitale tachograaf en wetgeving. Beide modules worden afgesloten met een theorie examen.
 • Ons advies is eerst de theorie te halen voordat je start met de praktijklessen. Voor de praktijklessen zijn er verschillende varianten. Zo is er zowel voor de beginner als voor degene die al wat meer ervaring heeft een passend pakket. Binnen enkele praktijklesdagen kun je je rijbewijs al op zak hebben!

Hoe kan ik beroepsmatig gaan rijden met de vrachtwagen?

Wil je beroepsmatig met een vrachtauto gaan rijden? Dan komen er aanvullende onderdelen bij om je vakbekwaamheid code 95 te behalen. Op het rijbewijs wordt de code aangeduid met een einddatum en deze is vijf jaar geldig. Om beroepsmatig te kunnen blijven rijden, moet je iedere 5 jaar 35 uur aan nascholing volgen. Ook hiervoor kan je bij Smits Opleidingen terecht. Alleen als je voor privé doeleinden goederen vervoert en daarbij niet meer dan 12 uur per week rijdt, dan voldoet de reguliere C1 vrachtwagenopleiding zonder code 95. Het gaat hier nadrukkelijk om niet-commercieel vervoer.

 

Aanvullende theoriemodules voor code 95:
Iedere chauffeur die het C rijbewijs wil behalen start de theorie met module 1 (RVM1). Wanneer deze is afgerond met een examen, gaat de de theorie verder met module 2 (VM2) en module 3 (VM3).

 

Aanvullende praktijkonderdelen voor code 95:
Om beroepschauffeur te worden voor de vrachtwagen, moet je naast de reguliere praktijklessen, twee toetsen afleggen: de Praktische toets en de Toets besloten terrein. De Praktische toets behandelt onderwerpen als lading, criminaliteit, fysieke risico’s en noodsituaties. Bij de Toets besloten terrein word je onder andere getoetst op voertuigcontrole en manoeuvreren.

Waarom heb ik een gezondheidsverklaring nodig?

De rijksoverheid stelt dat je moet kunnen aantonen dat je voldoende gezond bent om veilig en zelfstandig de vrachtwagen te kunnen besturen. Daarvoor dien je medisch gekeurd te worden door een gecertificeerde Arbo arts. Dit is het eerste wat je dient te regelen als je start met de opleiding. Ga naar goedkopekeuringen.nl en regel direct je keuring.

Hoe ziet de klassikale theorieles eruit?

Wil je de grootste kans hebben om te slagen? Dan is klassikale theorieles de beste keuze. De opleiding kan in de avond en overdag worden gevolgd, zélfs een combinatie hiervan is mogelijk.

 

De avondopleiding wordt in online gegeven door onze docent via Zoom, zodat je bijvoorbeeld na werk- of schooltijd de vrachtwagentheorie kunt behalen. In 12 avonden worden de drie modules voor de vrachtwagentheorie (RVM1, VM2 en VM3)  behandeld. Tijdens deze klassikale online theorieles is er de mogelijkheid om vragen te stellen aan de docent.

 

De dagopleiding vindt plaats in Oss, Nijmegen, Tiel of Arnhem en neemt 6 dagen in beslag. Ook bij deze opleidingsvariant wordt alle vrachtwagentheorie (RVM1, VM2 en VM3) behandeld.

Hoe ziet het zelfstudiepakket eruit?

Het zelfstudiepakket is ideaal als je in jouw eigen tempo wilt studeren of het studeren op de computer prefereert boven een lesboek. Het pakket voor de beroepschauffeur bevat een e-learningsmodule met digiboek die alle theoriemodules behandelt (RVM1, VM2 en VM3). Deze module wordt ondersteund met video’s, 3D animaties en examentrainingen om de stof nog beter tot de verbeelding te laten spreken. De theorie wordt getoetst met 3 CBR examens, deze zijn bij het pakket inbegrepen en vragen wij voor je aan.

 

Het zelfstudiepakket voor chauffeurs met vrijstelling van code 95 bevat enkel module 1 van de lesstof (RVM1), inclusief digiboek met video’s, 3D animaties en online examentraining. In het pakket is 1 CBR theorie examen inbegrepen.

Opstap- en examenlocaties

Smits Opleidingen is een professionele opleider voor het vrachtwagenrijbewijs (C).

Bel of mij terug