Aanhangerrijbewijs

 • 1 dag
 • vanaf 559,00 (incl. btw)
Voordelen van Smits
 • Snel starten én op examen
 • Haal in 1 dag je rijbewijs
 • 25 opstaplocaties door heel Nederland
 • Professionele instructeurs van alle leeftijden
vanaf € 559,00 incl. BTW

Meer informatie over het aanhangerrijbewijs (BE)

Denk je er aan om met een caravan op vakantie te gaan of moet je regelmatig met een grote aanhanger op pad, maar heb je niet het juiste rijbewijs? Bij ons kun je binnen drie weken starten met de 1-daagse of 2-daagse BE (aanhanger) opleiding én op examen. Met onze Talent opleiding kun je zelfs het BE rijbewijs in 1 dag op zak hebben! Voor het BE rijbewijs hoef je geen theorie-examen af te leggen, een praktijkexamen volstaat.

Volgens de laatste regelgeving heb je een BE rijbewijs nodig als de totale massa van jouw aanhanger groter is dan 750 kg, of als is de totale massa van de personenauto en aanhanger samen groter is dan 3.500 kg.

 • Snel starten én op examen
 • Snelle opleiding voor talenten
 • BE opleiding en examen op 1 dag
 • Altijd in de buurt
 • 25 opleidingslocaties in Nederland
 • Goedkoopste opleider
 • Professionele instructeurs van alle leeftijden
 • BOVAG rijschool
 • Slagingspercentage van 73%

Wat wordt er behandeld?
Tijdens de BE opleiding leer je onder andere het aan- en afkoppelen van de aanhanger, inparkeren met de aanhanger, recht achteruit rijden en draaien en keren.

Opstaplocaties
Naast dat je bij ons snel terecht kunt, hebben we meer dan 25 opstaplocaties in Nederland waar je met de BE opleiding kunt starten: Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Breda, Eindhoven, Doetinchem, Gorinchem, Helmond, ’s-Hertogenbosch, Horn, Leusden, Mierlo, Nieuwegein, Nijmegen, Oss, Rotterdam, Schelluinen, Sittard, Spijkenisse, Tiel, Tilburg, Utrecht, Venlo, Weert en Zwolle. Zo zijn we altijd bij jou in de buurt.

Zie je jouw gewenste opleidingslocatie er niet bij staan? Neem contact met ons op en wij boeken jouw CBR locatie op aanvraag.

Maatwerk
Voor onder andere Revabo in Arnhem hebben we een aangepaste BE opleiding geleverd. Hierbij werd het onderdeel ‘Laden en lossen van een BE voertuig’ toegevoegd. Bovendien maakten we gebruik van onze speciaal op maat gemaakte BE/C1 aanhanger. Heb je specifieke wensen om de opleiding meer op jouw organisatie af te stemmen, neem dan contact met ons op. Wij bespreken graag de mogelijkheden.

Heb je nog een vraag?

Drie verschillende opleidingsvarianten

Supertalent duo opleiding
Deze opleiding is momenteel niet mogelijk door de coronamaatregelen.
Wanneer je veel talent en meerdere jaren ervaring hebt met een aanhanger, kun je kiezen voor onze Supertalent opleiding. Je volgt de opleiding in 1 dag samen met een andere cursist en de dag wordt afgesloten met het praktijkexamen.

Talent 1-daagse opleiding
Deze opleiding is geschikt als je al enige ervaring hebt met een aanhanger. Je volgt de opleiding in 1 dag, waarbij de dag afgesloten wordt met een praktijkexamen. Je lest privé (1 op 1) en hebt dus de volledige aandacht van de instructeur.

Reguliere 2-daagse opleiding
Wanneer je weinig tot geen ervaring hebt, kun je kiezen voor onze 2-daagse opleiding. Hierbij volg je 2 dagen privé rijles (1 op 1), waarvan de laatste dag afgesloten wordt met een praktijkexamen. Door deze intensieve manier van rijlessen word je optimaal voorbereid voor het praktijkexamen.

Veelgestelde vragen

Wanneer heb ik een BE-rijbewijs nodig?

Je hebt een aanhangerrijbewijs nodig wanneer de aanhanger of oplegger zwaarder is dan 750 kg, en als de toegestane maximummassa van beide voertuigen samen meer is dan 3.500 kg.

Welke BE-opleiding moet ik kiezen?

We bieden 2 verschillende opleidingen aan voor het aanhangerrijbewijs: de Supertalentopleiding en de Talentopleiding.

 • Supertalentopleiding: je hebt veel talent en rijervaring met een aanhanger. Tevens geschikt voor herexamens.
 • Talentopleiding: je hebt al ervaring met het rijden met een aanhanger.
 • 2-Daagse opleiding: reguliere opleiding, je hebt geen ervaring met het rijden met een aanhanger.

Moet je ook een theorie-examen afleggen voor het BE-rijbewijs?

Nee, alleen een praktijkexamen.

Wat moet ik meenemen tijdens het examen?

Een geldig autorijbewijs (B) en een oproepkaart van het CBR.

Moet ik een gezondheidsverklaring aanvragen voor het BE-rijbewijs?

Ja, direct! Voordat we een datum voor de opleiding en het examen kunnen inplannen, moet er eerst een gezondheidsverklaring door jou zelf worden aangevraagd via de website van het CBR. De kosten hiervan bedragen €39,30. Aanvragen kan hier!

Heb ik een bewijs nodig om het aanhangerrijbewijs bij de gemeente op te halen?

Nee, dit wordt automatisch digitaal geregistreerd. Je kunt de dag na het behalen van je examen het rijbewijs aanvragen.

Opstap- en examenlocaties

Smits Opleidingen is een professionele landelijke opleider voor alle rijbewijzen.

Professionele instructeurs

Onder begeleiding van een vaste instructeur ga je veilig de weg op. Al onze instructeurs hebben een VOG (officiële verklaring omtrent goed gedrag), een geldige instructiepas en worden regelmatig bijgeschoold. Benieuwd wie jouw instructeur zou kunnen worden?