• Nieuws / blog
  • Met de nieuwe cursus Leefstijl kan élke chauffeur werken aan de gezondheid

Met de nieuwe cursus Leefstijl kan élke chauffeur werken aan de gezondheid

Lange werkdagen, hoge werkdruk en zware lichamelijke taken. Voor vrachtwagenchauffeurs is dit dagelijkse kost, waar slechte gewoonten als roken, weinig bewegen en ongezond voedsel het plaatje compleet maken. Helaas kan een ongezonde leefstijl voor zowel de chauffeur als werkgever negatieve gevolgen hebben en de cijfers liegen er ook niet om; 69% van de chauffeurs heeft obesitas, 54% rookt en 88% heeft kans op het krijgen van chronische aandoeningen door deze leefstijl. Daarom heeft Smits sinds dit jaar de cursus leefstijl toegevoegd aan het aanbod van code 95 cursussen.

Leefstijl

In kleine stappen vooruit
Joke Bergsvoort is leefstijl- en vitaliteitscoach en heeft voor Smits Opleidingen de cursus Leefstijl ontwikkeld. Deze nascholingscursus voor code 95 is gericht op het zetten van kleine stappen richting een gezonde leefstijl voor vrachtwagenchauffeurs. Voor wie denkt dat de cursus Leefstijl aandringt om in één klap gezonder te gaan leven, heeft het mis. Joke zegt daarover: “Van mij moeten ze helemaal niks. De cursisten zitten hier voor zichzelf en kunnen zelf uit de cursus halen wat ze willen.”.

Wat is leefstijl?
“Leefstijl is niet alleen voeding.” zegt Joke. “Mensen denken vaak dat ze moeten af vallen, maar een gezonde leefstijl houdt veel meer in. Het gaat over het gebruik van alcohol, roken, voeding, bewegen, goed slapen, een stukje ontspanning en de vraag; ‘waar word ik blij van?’”. De cursus is speciaal geschreven voor vrachtwagenchauffeurs en gericht op de problematiek waar zij mee te maken hebben in hun dagelijks leven. Want hoe combineer je die lange werkdagen, nachtdiensten en het onderweg zijn met een gezonde leefstijl? In zeven uur nascholingscursus worden hiervoor handvatten gegeven én wordt ook de eigen gezondheid van de chauffeur onder de loep genomen.

Praktijkgerichte cursus
Joke is niet alleen maar aan het woord, de cursisten komen ook in actie. Simpele oefeningen met behulp van een springtouw en fitnessband geven de chauffeurs een indruk wat je onderweg kunt doen aan beweging. Ook zet Joke haar cursisten op de weegschaal, meet de bloeddruk en het BMI en laat ze hun buik opmeten. “Sommige schrikken wel echt van de resultaten.” zegt Joke. “Maar iedereen doet mee, ze vinden het reuze interessant om de metingen te doen, zeker als ze de resultaten met elkaar kunnen vergelijken.”.

Ook kijkt Joke samen met de chauffeurs naar wat ze nu eten en drinken, wat ze meenemen onderweg en hoe ze dit anders kunnen doen. “Ik laat ze de etiketten lezen, om te laten zien hoeveel suiker overal in zit. Tijdens de suikerquiz mogen ze zelf raden hoeveel suikerklontjes er in een bepaald product zit. Dat is ook echt een eye-opener”.

Stress op de planning
De cursus gaat zoals gezegd niet alleen over eetgewoonten en sporten, maar ook over stress, ontspanning en slaap. Chauffeurs hebben te maken met een hoge werkdruk, vaak omdat planningen niet stroken met de praktijk. “Ik hoor regelmatig van cursisten dat ze geen last hebben van stress, of willen het niet toegeven. Tijdens een praktijkoefening kom ik er dan toch achter dat ze een hoog in hun ademhaling zitten. Dat zet de chauffeurs toch aan het denken. Stress is niet altijd zichtbaar.”. Vervolgens geeft Joke geeft bruikbare tips om de ademhaling rustiger te krijgen.

Verminder het verzuim
Aan de werkgevers wil Joke vragen: “Wil je gezonde en tevreden medewerkers, of wil je dat ze uitvallen en ziek thuis komen te zitten? Want ze vallen echt uit, bijvoorbeeld met een burn-out, of uitval door hart- en vaatziekten.”. De cursus leefstijl geeft chauffeurs de kans om te starten met een gezondere leefstijl in kleine stapjes. “Soms gaat er tijdens de cursus bij de chauffeur de knop om, een ander kan dit later oppakken. Als je wil veranderen, dan kan dat. Je hebt altijd invloed op jouw leefstijl.” zegt Joke.