Veelgestelde vragen - Nascholing

Algemeen

Heb ik code 95 nodig?
Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs, die achter een voertuigcategorie is geplaatst. Deze code is verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) noodzakelijk is. De code is 5 jaar geldig en kan verlengd worden door het volgen van nascholing.

Code 95 is verplicht voor alle beroepschauffeurs uit de EU en beroepschauffeurs die in de EU werken. Dit is geregeld in de Richtlijn Vakbekwaamheid.

Wanneer heb ik geen code 95 nodig?
Zie de uitzonderingen van code 95 .

Speciaal voor de nascholing hebben wij een alles-in-één-pakket. Voor maar 750 euro kun je kiezen uit alle nascholingscursussen. Bekijk ze hier!

Hoe krijg ik code 95 op mijn rijbewijs?
De code 95 krijgt u door het behalen van de basiskwalificatie. Wanneer u uw D-rijbewijs vóór 10-09-2008 of uw C-rijbewijs vóór 10-09-2009 heeft gehaald, kunt u de code 95 behalen door middel van 35 uur nascholing. In dat geval hoeft u géén basiskwalificatie te halen. Als u voldoet aan alle voorwaarden kunt u bij de gemeente de code 95 op uw rijbewijs laten zetten.

Wat is een basiskwalificatie voor code 95?
De basiskwalificatie voor code 95 bestaat uit aanvullende onderdelen: een theorie-examen V3C (cases goederenadministratie), toets besloten terrein en een praktische toets.

Mijn code 95 is verlopen. Wat moet ik doen?
Om beroepschauffeur te blijven, moest u uiterlijk 10 september 2016 een geldige code 95 op uw rijbewijs hebben staan. Om uw code 95 te krijgen moet u 35 uur nascholing volgen. Dit zijn 5 nascholingscursussen: 4 theoriedagen en 1 praktijkdag.

voor het bijschrijven van de code 95 op een geldig rijbewijs heeft u geen Gezondheidsverklaring nodig. Uw rijbewijs behoudt dan de oorspronkelijke einddatum. In dit geval vraagt u een vervangend rijbewijs aan. Wilt u het rijbewijs verlengen? Dan heeft u wél een gezondheidsverklaring nodig.

Welke nascholingscursussen voor code 95 bieden jullie aan?
Bekijk hier ons volledige aanbod!

Wanneer kan ik deelnemen aan de nascholingscursussen?
Bekijk hier de cursusdata!