Doe jij theorie-examen voor de auto? Dan komt er een nieuw onderdeel bij kijken!

Vanaf vrijdag 1 november bestaat het auto theorie-examen niet langer uit twee, maar uit drie examenonderdelen: gevaarherkenning, kennis en inzicht.

Kandidaten slagen alleen voor het theorie-examen als ze voor elk onderdeel een voldoende halen. Hiermee wordt door het CBR getoetst of kandidaten de cruciale onderdelen beheersen, zoals bijvoorbeeld voorrangsregels. Daarnaast krijgen kandidaten ook andere feedback met een vernieuwd uitslagformulier met daarop een heldere uitleg over alle examenonderwerpen en hoe goed de kandidaat deze beheerst.

Dit heeft als doel dat de kandidaat zich beter kan voorbereiden op de praktijklessen. Kandidaten krijgen na afloop van het examen de fout beantwoorde vragen niet meer te zien, omdat het CBR heeft gemerkt dat dit kandidaten onvoldoende helpt. De inhoud van het examen blijft hetzelfde, net als het totale aantal examenvragen.

Met deze aanpassingen wil het CBR kandidaten nog beter voorbereid de weg op laten gaan zodat ze verantwoord aan het verkeer kunnen deelnemen en veilig thuiskomen. Deze wijzigingen in het auto theorie-examen worden breed gedragen door de branche en uitgevers.