• Nieuws / blog
  • Aantal dodelijke slachtoffers in de logistiek in 2019 flink gestegen

Aantal dodelijke slachtoffers in de logistiek in 2019 flink gestegen

Meer kennis, waardigheden en risicoperceptie kan dit grote probleem verkleinen. Uit cijfers van de inspectie SZW blijkt dat er vorig jaar de meeste doden vielen in vier jaar tijd. Het aantal zware ongevallen mag dan afgenomen zijn, maar het aantal dodelijke slachtoffers in de logistiek is juist gestegen! Tijd om daar iets aan te veranderen.

211 ongevallen

De inspectie noteert 211 ongevallen die vorig jaar hebben plaatsgevonden. In 17 van die gevallen is er iemand om het leven gekomen. Dat is meer dan één persoon per maand. De bovengenoemde gevallen betreffen enkel de categorie ‘vervoer en opslag’. Cijfers voor de gehele logistieke branche liggen waarschijnlijk nog hoger.

Wat feitjes op een rij:

Vorig jaar vielen er meer doden dan in 2017 en 2018 samen
In 2015 waren er slechts vijf dodelijke slachtoffers, in 2019 dus ruim drie keer zo veel!
Het aantal ongevallen nam wel af: 229 in 2018 en een recordaantal van 265 (!) in 2016

De ongevallen die gebeuren worden vaak veroorzaakt door het niet opvolgen van de veiligheidsinstructies of slordigheid. Het gaat vaak mis in de gangen, bij kruisingen, looppaden en bij het laaddock. Hier worden werknemers aangereden door transportmiddelen zoals een heftruck.

Smits Opleidingen

Bij Smits Opleidingen wordt er tijdens onze logistieke cursussen vooral veel aandacht besteed aan veiligheid op de werkvloer, het bewust maken van de gevaren die er bestaan tijdens het werken, maar ook de kennis en vaardigheden bijbrengen van het betreffende transportmiddel. Hier is het belangrijk dat iedere gebruiker medeverantwoordelijk wordt gemaakt voor een veilige werkvloer, voor zowel zichzelf als voor collega’s. Hierbij wijzen we niet naar elkaar, maar werken we proactief mee om de cijfers van het aantal (dodelijke) ongevallen terug te dringen naar 0!

Dagelijks bieden wij cursussen aan, bestaande uit een gedeelte theorie en praktijk, zoals ‘Veilig werken met de heftruck en/of reachtruck en EPT maar ook voor de hoogwerker en verreiker’, op locatie bij Smits Opleidingen in Oss, of zelfs in-company! Zo blijft u in de eigen werkomgeving met de daar specifieke gevaren en oplossingen.

Benieuwd naar meer informatie? Neem een kijkje op onze pagina! (link)